fredag 21 december 2012

Surkålsbullar och schweizisk korngrynssoppa



Surkålsbullar:

1 hackad lök, en handfull skinktärningar och 250 g färsk avdroppad surkål fräses i smör i en stekpanna på låg värme 15 minuter och får kallna. Gör en deg på 1/2 tärning jäst, 250 ml mjölk, ca 500 g mjöl och 1 tsk socker. Blanda i den avsvalnade surkålen och låt jäsa en timme. Sätt ugnen på 200 grader och forma bullar som sätts i en rund, smord form med avtagbar kant, precis som butterkaka. Låt gärna bullarna jäsa litet (fast det står inte i receptet) och grädda dem ca 40 minuter. De blir mycket goda!

Korngrynssoppan från Graubünden i Schweiz är också mycket god. Det står ingenting i receptet om att korngrynen ska svälla i vatten, men på paketet gör det det (en natt), så jag kompromissade och lät dem svälla flera timmar i alla fall.

100 g korngryn
150 g selleri
2 morötter
1 purjo
1 lök
2 - 3 msk smör
100 g (helst) lufttorkad skinka
1 msk mjöl
1 l köttbuljong
200 ml grädde
salt, peppar, muskot
Serveras med litet finskuren skinka (helst Bündnerfleisch, men jag tog Schwarzwälder) och bladpersilja.

Grönsakerna tvättas och skärs i små, små tärningar som fräses i smör. Skinkan tillsättes och därefter mjölet och korngrynen. Kokas upp under omrörning med buljongen (jag hade testat att förkoka köttbullar för djupfrysning och senare stekning - och då är det synd att hälla bort kokvattnet, så det blev en god buljong). Häll även i grädden och låt allt koka 1 timme. Smaksätt med salt, peppar och muskot.


Den här soppan är riktigt läcker!



onsdag 19 december 2012

Detta är ett rån




Första försöket och det gick väl rätt bra efter ett tag. Om jag hinner ska jag testa att baka frisiska rån nästa vecka. Där äter man rån på nyårshelgen. De innehåller bl a kandissocker.



måndag 17 december 2012

Julmat


Det blev en del rester kvar från det stora julbordet, men inte så mycket som förra året lyckligtvis. Nu vet jag ju hur mycket som går åt. Först och främst fick jag dock åtgärda en present bestående av ett kilo knäckebröd, som inte förvarats tillräckligt lufttätt sedan inköpet. Varje skiva gräddade jag 4 minuter i 200 grader på galler och yes... det blev knaprigt och gott igen.


Så blev det julskinka över. En del åt vi med stekt potatis, rödkål och glaserade äpplen innan resten hamnade i frysen inför julafton.


Den läckra laxmoussen som verkligen kan rekommenderas serverades här med Feldsalat och rostat bröd, samt gravlaxsås.


Syltan är också rätt så god och serverades i efterskott med resten av rödbetorna och rödkålssallad, samt hasselbackspotatis, denna gång skurna i rutmönster för skojs skull!




söndag 16 december 2012

Surkål


Snabbmat: Pasta med färsk surkål, skinktärningar, grädde och litet riven parmesan.


Kocklärlingens snabbmat: Smördegspastejer med färsk surkål, skinktärningar och druvor.




tisdag 11 december 2012

Kvitten-cheese-cake


I princip samma recept som kakan med björnbär.


Fast med tidigare kokta kvittenklyftor ovanpå bottnen (som innehöll andra kaksmulor än i originalreceptet). Färskostkrämen är smaksatt med kanel och beströdd med chokladflingor.

Gott.


måndag 10 december 2012

Biff Strindberg


Det måste ha varit en tysk kock och strindbergsläsare som först uppfann receptet, för Werner Vögeli åt den här biffen i Frankfurt innan han tog över receptet och strök bl a pepparroten. I alla fall är det gott, även om Strindberg aldrig åt biff i den här skepnaden. Här tog jag receptet.


Till kan man förstås äta stekt potatis med lök som i receptet ovan, men vid närmare eftertanke skulle nog Hasselbackspotatis inte vara helt fel.

Till 4 portioner behöver man
4 något tillplattade biffar, saltade och pepprade
4 hackade schalottenlökar
2 msk senap av dijontypen
2 msk pepparrot
4 ägg
4 msk mjöl
salt, peppar och curry samt stekfett

Senapen blandas med litet curry och pepparrot som stryks på biffarna. Så strör man över löken och trycker till, samt vänder biffarna först i ägg och sedan i mjöl, innan de steks långsamt tills de får fin färg.



fredag 7 december 2012

Kocklärlingen börjar bli rutinerad




Mannagrynsknödlar. Fingeravtrycken är avsikt.


Perfekt stekt potatis.


Pizza på jästdeg med en slatt surdeg, samt hemmagjord tomatsås.



måndag 3 december 2012

Vildand i romargryta


Man kan ju inte bara äta fisk, så på första advent blev det vildand i romargryta. På bilden upplockad ur lergrytan för att få litet färg.


En vildand sköljs, torkas, saltas, peppras och fylls med 200 g Mett (det är kryddad köttfärs, som man äter rå på smörgås bl a, men här i Bayern finns det inte, så jag tog till Bratwurst av den råa, röda typen). Lergrytan vattnas en kvart eller mer och så lägger man ca hälften av 150 g baconskivor i botten, lägger vildanden över och täcker med resten av baconskivorna. Så hackar man 1 lök och litet sopprötter och lägger över, häller på en kopp buljong och sätter på locket. Grytan ställs in i ugnen och värmen sätts på 200 grader. Det tar 90 - 120 minuter innan anden är färdig. På slutet tar man upp den och låter den steka utan lock en kvart eller så, medan grönsakerna passeras och vätskan späds med en liten skvätt rödvin, så det blir en god sås.

Lättlagat och gott (men det är inte mycket kött på en vildand precis). Det svåra är att tranchera fågeln på ett snyggt sätt.

söndag 2 december 2012

Fisk i fastetid


Advent är egentligen fastetid, vilket knappast någon praktiserar, men här är i alla fall två fiskrecept.


I bokbasaren fick jag tag på en 80-talskokbok med "mästerkocksrecept". Det är faktiskt en del 70-talskänsla à la den "bruna maten", som en viss bloggarfamilj kallar den. Här är dock ett rätt trevligt recept som passade mina ingredienser. Gös var förra veckans erbjudande på Lidl, i källaren står ett krus surkål och så hade jag gåsfett kvar. 

Fräs en hackad lök i litet gåsfett, fyll på med 1, 5 dl grädde (tyvärr hade jag bara creme fraiche, men det gick ju också) och låt koka in litet innan 200 g surkål tillsätts och får puttra. Samtidigt kan man ju koka potatis till puré också. Stek 100 g bacon och ta upp den, stek därefter några brödtärningar i smör till krutonger och ta upp dem och därefter saltade och pepprade gösfiléer (4 filéer) i fettet. I receptet står det 1,5 minuter på varje sida, men i ett kockprogram har jag lärt mig att man bara steker skinnsidan, annars blir gösen torr. Så det tog kanske 5 minuter på rätt så låg värme mot slutet. Man ser faktiskt när fisken blir vit och färdig. Surkålen och potatisen står vid det laget och väntar i sina kastruller, så det går snabbt att servera. Tomaterna på bilden är egen skörd. Har fortfarande tre plantor kvar i fönstret och skördade en handfull varannan dag förra veckan. Nu börjar det minska, men det är väl fint med egna tomater (och chili) i advent.


Lax med ingefära, chili och lime, ett recept från Coop. Här har jag bytt ut den stora laxbiten mot ett par laxfiléer, utdrygade med sej, allting skuret i mindre bitar. Pak choy har jag förstås inte fått tag på, men jag tror att mangold är litet ditåt, så det fick duga. En god maträtt med lätt asiatisk känsla.