lördag 31 augusti 2013

Medeltidsmackor


Med de här mackorna kan man tjäna ordentligt med pengar på medeltidsmarknaderna runt om i Tyskland. De finns även på julmarknaderna och lockar folk till sig med sin aromatiska doft.

Receptet, som lovordades på det tyska forum, där jag hittade det, var dock inte riktigt perfekt, tycker jag, men jag tror nog att den sista plåten blev riktigt marknadsmässig.


Här är den näst sista omgången. Den blev bättre sedan.

Deg för 4 bröd:
150 g vetemjöl
70 g rågmjöl
10 g jäst
1/2 - 1 1/2 tsk salt (jag tog den mindre mängden, men i receptet stod den större)
150 ml vatten

Gör en deg och låt den jäsa. Baka ut den till båtformade platta brödkakor. Det står ingenting om att den ska jäsa en gång till, men det kan nog vara bra. Den tredje omgången bröd hann jäsa upp litet (utan bakduk) och blev mindre torr.

Receptet anger att man ska grädda bröden ca 30 minuter i 200 grader, men på marknaderna har de riktigt varma ugnar, så den sista omgången gräddade jag i 250 grader. Hela tiden på pizzasten, men det kan hända att den inte var riktigt genomhet vid första omgången.

Så brer man över ett par matskedar sur grädde. Först hade jag crème fraiche som det stod i receptet, men den försvann liksom in i brödet. Därefter tog jag magrare gräddfil och det var bra. De två första omgångarna strödde jag på stekta fläsktärningar från början, som det stod, men de blev litet väl mörka då. Sista gången satte jag in medeltidsmackorna med sur grädde i 250 grader i 10 minuter, strödde över fläsket och satte in dem 3 minuter till. Därefter strödde jag över gräslök. Man kan ta färsk lök också eller kanske lökringar. Peppar behövs inte, tycker jag.

Man kan nog blanda i litet surdeg också, för att mackorna ska verka litet mer autentiska. Tror de gör det på en del marknader.





Kocklärlingen halstrar lax



Först hade jag gravat lax i portionsbitar. Det går hur bra som helst. Jag får i alla fall inte tag på större laxbitar till acceptabelt pris. Det är bara att lägga dem dubbelt med saltblandning emellan och runt omkring i en påse och vända varje gång man har ärende till kylskåpet.

Till 1 kg lax tar man 2 tsk peppar, 4 msk salt, 4 msk socker och mycket dill. Jag har för mig att man kan ta mer socker än salt också, men nu blev det så här. Det tar 1 - 2 dygn i kylskåp.

Halstringen innebär att man steker laxen väldigt kort på hög värme (eller grillar kanske), för den behöver ju inte vara genomstekt. Den serveras med en sås på

2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs (den gjorde kocklärlingen)
2 tsk dijonsenap
1 msk grov senap (fanns tyvärr ingen särskilt grov senap hemma)
salt och peppar om det behövs

För sås och halstring stod kocklärlingen.

Dessutom kan man lägga laxen på rostat bröd och dekorera med sallad, citron och dillvippor. Här blev det visst fikon istället för dill.



fredag 30 augusti 2013

Äpplemunkar


Friterade äpplen i veteöldeg

Man kan tillaga den här rätten med vitt vin eller med mjölk som vätska också.


Först rör man ihop
2 äggulor
100 g mjöl
50 g socker
1 krm salt
1 dl veteöl

och låter smeten vila en halvtimme. Förbered 1 dl socker med litet kanel och lägg på ett fat till senare.
Skala 2 äpplen och ta ut kärnhuset med en kärnuttagare. Skär äpplena i ca 1/2 cm tjocka skivor och droppa över citronsaft, rom, fruktsnaps eller liknande så de inte mörknar. Det blev 2 msk körsbärssnaps. Sätt på fritösen. Vispa 2 äggvitor till hårt skum och blanda i smeten. Doppa en skiva i taget i smeten, låt droppa av något och lägg i fritösen. Vänd minst en gång under friteringen och tryck ner ringarna under ytan en gång, så degen blir fluffig. När ringarna har fin färg ska de droppa av och vändas i kanelsockret.

Serveras t ex med vaniljglass.



torsdag 29 augusti 2013

Kocklärlingen startar med nya krafter efter semestern


Wernerschnitzel och kvargspätzle

Det sägs att stjärnkocken Werner Vögeli har uppfunnit schnitzeln, men det undrar jag, för den är visserligen god, men mera husmanskost än lyxmat. Fast om det är han som schweizare som är upphovsmannen så passar väl spätzle till. Den här gången en ny variant med kvarg. Kocklärlingen jobbade på ganska självständigt.


500 g nötfärs
3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1,5 dl vatten
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Fyllning: 4 skivor rökt skinka (vi tog schwarzwälder), 4 skivor emmentaler
Ströbröd
(Skirat) smör till stekning (Butterschmalz)

Blanda havregryn, potatismjöl, vatten, salt och peppar och låt svälla en stund. Blanda sedan i ägg och färs.

Forma färsen till 8 tunna biffar och lägg ihop dem två och två med fyllningen emellan. Vänd dem i ströbröd och stek dem.

Spätzle: Gör en deg av
300 g mjöl
300 g kvarg
3 ägg
salt
mjölk eller vatten efter behov

Slå degen tills den blir blåsig och gör sedan spätzle med spätzlehyvel eller på annat sätt. Koka den i saltat vatten. När den flyter upp är den färdig. Lägg den i iskallt vatten och häll sedan av det i en sil. Värms upp i smör i stekpanna. Kan serveras som ensamrätt med parmesan och litet skinka eller med äpplekompott eller lingonsylt (sägs det i originalreceptet).


Rött och grönt



Ovanstående sallad hittade jag på en fransk matblogg, men jag bryr mig inte om att skriva ut receptet. Mycket jobb och många ingredienser, särskilt för radingotedressingen, som inte var så speciellt häftig. Däremot ser det väl rätt tjusigt ut med dekorationen med en äggula uttryckt genom en sil, samt med rosépepparn?


Efter semestern hängde det en massa små övermogna tomater på buskarna, som inte såg ut att duga till sallad, så jag rostade dem i ugnen och kokade soppa på dem.



torsdag 1 augusti 2013