måndag 15 december 2014

Vegetariska köttbullar med hasselnötter



Egentligen är de tänkta att servera i en klar soppa och det är därför jag har gjort dem (och fryst in), men de duger väl också som köttbullsalternativ, tycker jag. De smakar nötigt och gott!

60 g malda hasselnötter
40 g ströbröd
30 g smör
2 ägg
1 tsk citronsaft
lite muskot och salt

1 l köttbuljong (tärning) att koka dem i

Rör det mjuka smöret med äggen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt dem svälla 10 minuter. Forma bollar och låt dem sjuda strax under kokpunkten ca 6 minuter eller tills de flyter upp.



söndag 14 december 2014

Hjälmaregös med närkeröra



Å, vilken god potatissallad med ansjovis. Det här är ett av recepten i Icas nya landskapsrätter. Länk. Om jag hade en restaurang utomlands, så skulle det här definitivt vara ett recept som platsade på menyn.

Ödlepepparkakor



... förutom alla grisar, bockar, gummor och gubbar. Tant Harriets pepparkakor är mitt favoritrecept. De blir knapriga och goda.


Kronprinsessans potatisbollar



Det är väl kanske inte prinsessan Viktoria som ligger bakom namnet, utan det internationella namnet på maträtten, som heter något med dauphine, vilket betyder kronprinsessa. Vad den heter på svenska vet jag inte. Potatisbollarna består av en blandning av petit-chou-massa och pressad potatis.

200 g vatten
30 g smör
100 g mjöl
2 ägg
1 kg pressad, passerad potatis eller litet mer för säkerhets skull
salt och muskot

Koka potatisen och passera den för att bli av med klumparna. Låt den kallna. Koka upp vatten, smör och salt. Häll i mjölet och rör tills det bildas en boll som löser sig från kastrullens botten. Lägg över i en ny skål och rör i äggen ett i taget, rör kraftigt så de blandas ordentligt. Rör sedan i potatisen, men inte alltihop, för man ska fritera en provboll. Om den inte blir bra, kan man ha i mer potatis. Fritera i 160-170° tills färgen blir fin. Jag fick en bra idé och gjorde bollarna med glasskopa, en sån där man klämmer ihop handtaget på, så det blir fina kulor. Då var det bara att forma bollarna direkt över fritösen.

Passar bra till rätter med mycket sås, som gulasch.



Gulasch som i Szegedin



Resterna av den smaskiga värdshusgulaschen från Wien plockades fram ur frysen och blev förvandlad till szegedin-gulasch. Krama ur en burk surkål och värm upp den tillsammans med gulaschen och låt den koka ett tag. Mmm... Dessutom ett sätt att dryga ut maten med. Till detta åt vi Kronprinsessans potatisbollar. Recept kommer i nästa inlägg.



tisdag 9 december 2014

Kocklärlingens huvudrätt med lax



Tja, kocklärlingen har övergivit strudelreceptet och vill göra pasta istället. Hur långt nu ett ägg räcker till sex pers. Ovanstående pasta med extra mjöl smakade - mest mjöl. Sen gjorde jag en testportion pasta med rätt proportioner till 1 ägg, nämligen 100 g mjöl. Tala om smakskillnad. Men det blir inte mycket till all laxen. Då det inte fanns några sockerärter i affärerna tog vi till vanliga ärter. 



Gulasch som man gör i värdshusen i Wien


Gulasch i original är långt ifrån något lyxigt. Man gör gulaschen på köttet från oxvaderna och det är bara tillagningen som kan få sådant kött att bli riktigt, riktigt mört. Numera kallar man det nog Pulled-någonting, om jag har fattat det rätt. Det här är alltså den gulaschen som droskkuskarna i Wien fick till middag. Det ska inte vara en massa kryddor och rödvin i. Bara de kryddor som står uppräknade nedan och det ska dessutom bara vara en liten flaska öl i. Den som vill läsa det sidolånga originalreceptet kan göra det här. Nedan en kort variant:


Svampen stekte jag extra, den ingår inte i receptet

Börja i god tid. Senast på onsdag om du ska äta gulasch på helgen. Och dessutom ska det helst vara kylskåpstemperatur ute, annars kan det bli svårt med hygienen.

1 kg benskivor utan ben (d v s bara köttet)
1 kg gul lök
1 tsk socker
0,3 öl, helst österrikiskt, i varje fall inget nordiskt beskt öl
1 tsk lätt stött kummin
1 tsk torkad mejram
2 stora matskedar vanligt paprikapulver (det räcker, tycker jag)
1 tsk starkt paprikapulver (dito)
1 msk vinäger
2 tsk salt
ister eller olja att steka i

Dag 1:
Skär löken i små tärningar och köttet i stora bitar ca 4x4 cm. Låt senor och fett vara kvar. Bryn köttet i omgångar (det finns många som anser att gulaschkött inte ska brynas utan liksom kokas, men de får skylla sig själva). Ta upp köttet, tillsätt ytterligare litet fett och fräs hälften av löken. Den ska bara bli guldgul. Efter ett tag tillsätts sockret och sedan resten av löken. Den ska inte vattna sig eller bli brun. Tillsätt köttet igen, tillsammans med köttsaften som kan ha runnit ut. Rör om och häll över ölet. Tillsätt inga kryddor eller något annat. Ställ nu in grytan i ugnen på 80°.

Obs! Kolla ugnstemperaturen med en stektermometer. Jag fick sätta ugnen på 130° (ca) för att uppnå 80°. Låt köttet koka under lock i minst tre timmar. Ställ ut grytan på trappan för att dra ett eller ett par dygn.

Dag 2 eller 3: 
Koka upp grytans innehåll. Om det inte är mycket vätska kvar, koka då upp extra vatten och håll i beredskap. Tillsätt nu kummin, mejram och paprikapulver och låt allt få ett uppkok. Men paprika får inte brännas vid i botten, för då blir den besk. Vid behov hälls nu på hett vatten så att köttet täcks till 2/3. Koka grytan en kvart på spisen och sätt på ugnen. Smaksätt grytan med salt och vinäger. Ugnen ska ha 120°, kolla temperaturen, jag behövde sätta den på 150°. Ställ in grytan med lock på för en timme. Paprikan behöver högre temperatur för att få smak.

Efter en timme häller man eventuellt på mer hett vatten. Köttet ska precis täckas av vätska. Sänk värmen till 80°. Låt gulaschen koka i ugnen i 6 timmar, eller 3 timmar nu och och 3 timmar dagen efter. Den kan gärna få koka 3 timmar ytterligare en dag. Ställ ut den på trappan emellan kokfaserna.

Dag 4, 5 eller 6:
Huvudsaken är att grytan har fått minst en vilopaus till på trappan. Gärna i två dagar. Koka nu upp grytan och låt den bli genomvarm. Servera! Det enkla vadköttet smälter på tungan, så mört är det!

Därtill åt vi ett par saffranskroppkakor, som jag förberedde till jul. Samt brysselkål och stekt svamp.




onsdag 3 december 2014

Äpplekaka med grädde, fast med hemkonserverade kvitten


I sydvästra Tyskland är det här en klassiker. Tyvärr stämde inte tid och ugnstemperatur i receptet, men kakan klarade sig ändå, fast den blev litet mörk. Blev inspirerad av "Tysklands bästa bageri" som gick på TV när jag var uppe och strök tvätt igår. Där fick bagerierna uppgiften att tävla om den bästa äpplekakan av den sorten. Tur för dem att de verkligen kom från sydväst, annars skulle de ha blivit ställda.


Gör en mördeg på
250 g mjöl
1 ägg
150 g smör
1 msk socker
en aning salt om smöret är osaltat
och låt den vila kallt en halvtimme

Lägg 50 g russin i 2 msk mörk rom

Skala och skiva 2 kg äpplen och blanda med 1 msk socker, 1 tsk kanel och rivet skal av 1 citron

Smörj en form och lägg ut den utkavlade degen, nagga den
Lägg äpplena snyggt i kring mitten och strö över romrussinen

Vispa ihop 3 ägg med 3 msk socker och så småningom 2 msk mjöl och mot slutet 2 dl grädde
Jag smaksatte även smeten med vaniljessens

Häll smeten över äpplena

Strö över mandelflagor om du har

Grädda kakan kanske en halvtimme i 200°. Det blir nog bättre än det som stod i receptet. Det står att man ska servera romdoftande vispgrädde till, men kakan är god som den är.



Och så har jag fått tag på ett tillräckligt stort spritsmunstycke för petit-chouer, ser de inte fina ut?



tisdag 2 december 2014

Vinhandlarens julglögg


Det här gamla receptet smakar vanilj.

Idag tappade jag glöggen på flaskor, och i helgen ska vi hetta upp litet grann och testa!


måndag 1 december 2014

Kalvlägg med god sås



Kalvlägget blev väldigt gott, även om bilden inte är direkt optimal. Potatisen var inte svart i verkligheten, och också väldigt god. Sallad till.

1 kalvlägg på 1,5 kg (räcker knappast till 4 pers, som det står i receptet, för det är väldigt mycket ben i)
2 krm peppar
100 g morot, 100 g selleri, 100 g purjo, fint skurna
2 vitlöksklyftor, fint skurna
4 msk olja
2,5 dl torrt vitt vin
saften av 1/2 citron
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
2, 5 dl grädde
3,5 msk tomatpuré
kanske 1 msk mjöl, det blev för tjockt med det som stod i receptet
2 msk hackad basilika
2 msk hackad persilja

Skölj och torka av lägget och skär bort en del hinnor och fett, men inte mer än att lägget fortfarande hänger ihop efteråt. Gnid in det med peppar och bryn det runt om. Tillsätt grönsakerna mot slutet och låt dem steka med ett tag. Häll på en del av vinet och citronsaften. Strö över salt och cayennepeppar och stek under lock i ugn 220° i 1 3/4 timme. Häll på resten av vinet efter ett tag. Blanda ihop mjöl, tomatpuré, grädde, basilika och ev. litet vatten och blanda i såsen sista kvarten, stek färdigt utan lock. Ta upp köttet och håll det varmt. Passera såsen, smaka av den och späd den eventuellt. Blanda i persilja.

Den här rätten är otroligt god och inte alls så mastig som fläsklägg!


Strudel med björnbär och god apelsinlikörsås



Grundrecept här. Det stod visserligen att björnbären bara behöver tina en timme, men jag tror nog att det hade varit bättre att tina dem helt och låta dem droppa av. Sen skulle det vara 30 g krossade mandelbiskvier i, men någon hade ätit upp alla utom 5, så jag blandade i en massa kokosflingor istället, vilket var okej, men inte fantastiskt gott.

Såsen däremot var god:

250 g kvarg / kesella
1 dl grädde, ovispad
2 - 3 msk apelsinlikör
florsocker efter smak

Blanda alltihop så det blir krämigt och klumpfritt. Servera istället för vaniljsås eller vispgrädde. Passar nog till en massa olika efterrätter, tror jag.


Knaprig forellfilé med fräst spenat och potatismos



Aktion: Fixa fiskben till kocklärlingens sås.

Här har jag skurit ut filéer av forell och stekt dem i smulat ganska torrt formbröd med kryddblandningen som ingick i förpackningen. Det blev väldigt knaprigt och gott av den paneringen. Spenaten har jag fräst oförvälld med lök och vitlök och smaksatt med salt, peppar och muskot, samt en slatt grädde. Snabbgjord fiskrätt om man har filéer färdiga i alla fall.