onsdag 29 april 2015

Halvfrusen rabarber-bananglass med jordreva



Det är ju säsong både för rabarber och jordreva nu, och även om min rabarber inte räcker långt, så är jag minst sagt självförsörjande på jordreva, som tillsammans med smultronen har utrotat timjanplantorna som de skulle samsas med. 

100 g rabarber
200 g bananer
2 msk jordreveblad
2 dl grädde
flytande honung och eller finhackad spansk kummin (tog både och)
1 msk jordreveblommor

Skär rabarbern i 1/2 cm tjocka bitar och koka upp dem med 1 dl vatten. Stäng av plattan och låt dem dra under lock i 10 minuter. Häll av dem i sil och låt dem svalna.

Mixa jordreveblad, spansk kummin och bananer. För att bananerna inte skulle mörkna mixade jag i de syrliga rabarberbitarna också, men egentligen stod det att de skulle vändas i för att glassen skulle bli tjusig. Vispa grädden och blanda i. Täck en avlång form med plastfolie och häll i smeten. Ställ in i frysen 1 - 2 timmar. Glassen ska inte vara stenhård, bara halvhård. Skär den i skivor och strö över blommorna.



Flammkuchen igen, liten sammanfattning


Jo, det var så att när vi var på en vinmässa för ett tag sen (och det var förstås inte vinet ovanför vi testade, affischen är ju bara en skämtaffisch), så åt vi en flammkuchen och fick även se på hur den gjordes. Då såg jag att de hade en hög (troligen fabrikstillverkade) jättetunna degplattor som de bredde över rätt mycket syrad-grädde-kräm (av någon sort) och sen bara strödde hackad lök och fläsk över.


Då bestämde jag mig för att försöka göra lika tunna degplattor, och vad skulle kunna vara mera lämpligt än strudeldeg? Den här satsen på 300 g mjöl räckte till 4 nästan plåtstora (min pizzasten är litet mindre än en plåt) bottnar. Jag kavlade ut dem nästan lövtunt och staplade dem med bakplåtspapper emellan medan pizzastenen hettades upp till max. Mer än 4 ska man nog inte stapla på det sättet, för även med bakplåtspapper kladdar de ihop litet.

Den här gången testade jag både med förfräst och rå lök och det var ingen skillnad. Skinktärningarna var också råa, annars brukar jag ofta steka bacontärningar i förväg. Men så här går det ju snabbare och är lika bra.

Jag blandade 2 dl gräddfil och 2 dl crème fraîche och smakade av med muskot, salt och peppar. Till den fjärde omgången räckte inte krämen, så jag klickade bara på grekisk yoghurt och det gick precis lika bra, faktiskt.

Innan jag bredde ut krämen penslade jag kanterna med olivolja, men det gjorde de inte på vinmässan. De hade förstås en pizzaugn där, men jag är ändå rätt så nöjd. Bättre går det nog inte hemma.

Det blev några olika varianter. Standard är ju bara skinktärningar och lök, och så kan man strö över gräslök eller färsk lök efteråt. En annan variant är med extra riven ost eller med litet skivad svamp. På bilden litet tidigare grillad grön sparris som jag lade på mot slutet, så att den värmdes upp igen. Här var det drygt 60 g skinka och 1/2 liten lök per flammkuchen, men man kan nog minska ner skinkan något.

Restauranger kan erbjuda en massa olika varianter om de är specialiserade, t ex med lax, purjo, riven potatis, äpple och vad vet jag...

Man kan tjäna rätt mycket på att sälja flammkuchen, för nästan ingen gräddar dem hemma, och ingredienserna är så billiga (affärstips till den som har en pizzaugn). T ex tar de 8 euro på Pfälzer Weinstube, vilken jag tycker är rätt häftigt.

Flammkuchen ska serveras på en träplatta, för den svalnar snabbt på porslin. Sen tar man var sin bit och därefter beställer man en ny gemensam flammkuchen. 

Det lurigaste är faktiskt att få flammkuchen ut ur och in i ugnen om man bara har en plåt till pizzastenen. Jag brukar lägga bakplåtspappret med bottnen på en skärbräda, lägga på fyllningen, och dra flammkuchen från brädan över till plåten, som inte har kanter. Det går förstås lättats när man har en ugn med vagn, så att man slipper pilla långt inne i den heta ugnen.


tisdag 28 april 2015

Grekiska för husmödrar: Köttfärs med feta och paprika-tzatziki



Det här är ett väldigt trevligt recept, men jag tror väl inte att det är grekiskt på riktigt. Egentligen skulle det vara en slakad spetskålssallad till, men jag tog en grönsallad.

Potatisen kokade jag skivad i två minuter för att vara säker på att den skulle bli färdig i ugnen.
Man ska ha ett kilo fast potatis för 4 pers. Blanda skivorna med 2 msk olivolja, 1 tsk paprika, 2 tsk oregano och 1/2 tsk salt och lägg dem utbredda i en stor form eller på en plåt med bakpapper och stek dem i ugnen ca 50 minuter i 200°. Vänd dem minst en gång.

Gör en yoghurtssås på  3 dl grekisk yoghurt, blandad med hackad rostad paprika (370g-burk) och litet färsk lök, samt 1 - 2 hackade vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar. Blanda litet av den på slutet i (kål-)salladen. 

Ta lite pepperoni på burk (beroende på hur stark den är), hacka den och blanda den med 100 g fetaost. Det är fyllningen till köttfärsbiffarna.

Blanda 500 g blandfärs med 2 msk ströbröd, 1 ägg, 2 tsk osötad senap, 1/2 tsk salt, litet peppar, 1 hackad lök och 1 - 2 vitlöksklyftor. Forma 8 platta biffar. Fördela fetafyllningen i mitten av 4 av dem. Låt 2 cm kant vara utan fyllning. Lägg på de andra biffarna och tryck till kanterna. Stek biffarna ca 4 minuter på varje sida.

Bra familjemiddag!


Sparris med nötsmör och rökt fisk



Efter att sparrisen har kokat upp kan man stänga av och låta den dra under lock på plattan ca 20 minuter.

Här hettade jag upp kummin och hackade nötter i smör tills det började dofta och tillsatte hasselnötsolja. Skedade smöret över potatis och sparris och strödde gräslök över. Gott!

onsdag 22 april 2015

Laxdolmar på annat sätt



Laxdolmarna  som jag lagade en annan gång räckte till en middag till. Tyvärr blev isbergssalladen litet blek av att frysas, tinas och värmas upp. Här med potatismos, sås och franskinspirerade ärter (fräs hackad lök i smör och tillsätt mot slutet sallad).



lördag 18 april 2015

Jättegod vinbärskaka med kvarg och smulor


Det här receptet är verkligen bra för röda vinbär. Nästa gång ska jag göra det med svarta vinbär och det blir säkert också gott!

Smuldeg:

150 g mjöl
80 g socker
1 msk vaniljsocker
100 g smör

Blanda smuldegen och ställ in smulorna i kylen. Låt resten av smöret få rumstemperatur.

Deg:

120 g smör
120 g socker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
100 g mjöl
1 tsk bakpulver

Vispa smöret poröst med socker och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner. Bred ut smeten i en rund form med löstagbar kant.

Fyllning:

300 g kvarg / kesella
100 g florsocker
2 ägg
1 msk vaniljpudding/sås/pulver eller stärkelse
200 g röda vinbär

Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna till hårt skum. Rör ihop gulor, kvarg, florsocker och puddingpulver. Blanda i äggviteskummet. Rör till sist ner vinbären. Bred ut krämen över sockerkaksbottnen. Strö smuldegen över. Grädda i 180° i minst 45 minuter. Låt svalna i formen! Jättegott!

Nässelsoppa med ramslök


Jag tycker att det är svårt med nässelrecept där nässlorna mäts i deciliter. Hur nertryckta ska de egentligen vara i måttet? Det kan lätt bli för stark nässelsmak. Nu har jag hittat ett recept, där nässlorna vägs. Tja, men är det före eller efter rensningen? Så här gjorde jag och det var jag nöjd med:

90 g rensade späda nässelblad (det stod 150 g nässlor i receptet) och det var hela salladsslungan full
mer än 6 blad ramslök, faktiskt dubbelt så mycket, för mina blad var så små, men det kan vara hur mycket som helst, tror jag, eller så tar man till en vitlöksklyfta
1 schalottenlök
200 g potatis
7 dl grönsaksbuljong (7 dl vatten och 2 tärningar för 1 l blev bra)
1,5 dl vitt vin
2 dl grädde (knappt)
salt, peppar, muskot
smör

Fräs hackad schalottenlök i smör och häll på buljong och vin. Tillsätt potatisen och låt den koka 10 - 15 minuter. Tillsätt nässlorna och  låt koka 5 minuter till. Tillsätt grovt hackad ramslök och grädde och låt få ett uppkok. Mixa och smaka av. 

Det här receptet kan jag rekommendera!

Rustikal potatis-surdegskaka från Hessen


En sån här kaka bakar man i den gamla stenugnen tillsammans med byns veckoranson av surdegsbröd, så slipper man laga middag på spisen hemma. Det är en slags pizza med surdegsbotten. Här en variant med potatismos, fläsk och purjolök:

50 g surdeg (redan fixad)
350 g rågmjöl
vatten och salt efter behag
samt en aning jäst ifall man inte är säker på om ens surdeg har tillräcklig jäskraft

Blanda alltihop och tryck ut i en oljad form. Låt jäsa 4 timmar. Det skulle ju vara snopet om degen inte jäste upp, så därför rörde jag i litet jäst, kanske 5 - 10 g för säkerhets skull.

Koka 1 kg potatis, gör mos och blanda med 200 g bacontärningar, 1 finskuren purjo, 4 ägg, 5 msk gräddfil eller crème frâiche, 5 msk olja, muskot, kummin och salt. Bred över degen och grädda 30 - 40 minuter näst längst ner i 220°. Om man har en porslinsform kan det ta längre tid.
 

måndag 13 april 2015

Kyckling med gurksås från Christer Lingströms Edbacka



Först vill jag säga att jag är mycket förtjust i (den senare) stjärnkocken Christer Lingströms recept och boken Det nya svenska köket från 80-talet. Recepten är väldigt trevliga, bra husmanskost och nästan bara ingredienser som man får tag på. Däremot ser man helt klart att matlagningsnivån i Sverige på den tiden fortfarande låg i den sänka den hade varit i varje fall sen 50-talet, kanske ännu längre. I kokboken finns flera, i Sverige, prisbelönta recept. Ja, de är både fina och säkerligen goda, men om dessa recept kunde vinna, visar det mest på att konkurrensen inte var särskilt stor. Med det här receptet invigde han t ex sin krog med ambitioner 1983. Idag tror jag inte att den nivån skulle räcka för en premiär. F ö funderar jag på om inte receptet i boken är något förenklat. Hur som helst, det är gott och inte svårt. Det är bara att köra...

1 kyckling
smör, salt, peppar

Sätt ugnen på 175°. Lägg en stor klick smör i en ugnsfast form och låt den smälta. Gnid under tiden in kycklingen med salt och peppar. Pensla sedan kycklingen med smöret, även under stekningen och stek den ca 1,5 timmar i ugnen, vänd den minst en gång.

Gör under tiden såsen. Jag var litet tveksam till om den verkligen skulle smaka gurka, men det gör den, i alla fall om man vet om att det är gurka i. Det finns några frågetecken när det gäller såsen, vad gäller eventuelle reducering, mixning och passering, men nu skriver jag som jag gjorde, eftersom receptet inte är tydligt. Det är ö h t litet husmodersaktigt.

1 finhackad gul lök
1 grovt hackad gurka (skulle egentligen bara vara 1/2), jag skalade den
1 tsk gräslök
1 tsk persilja
1 tsk körvel
1 tsk dragon
1 msk tomatpuré
2 dl köttbuljong (jag tog kalvfond)
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
beurre manié, 3 msk smör blandat med 3 msk mjöl i förväg, som förvaras i kylskåp
50 g kallt smör i bitar

Fräs löken i smör utan att den får färg, tillsätt gurka, kryddor och tomatpuré, buljong och vin. Låt koka upp. Häll i grädden och låt puttra 10 - 15 minuter. Det är litet konstigt med köttbuljong till kyckling, men det blev bra. Kommen så här långt funderade jag på om man skulle passera eller mixa såsen och hur det egentligen skulle vara med reduceringen. Till slut mixade jag bara såsen. Blanda i beurre manié litet i taget. Den här mängden är lagom om man inte har reducerat såsen, men det blir faktiskt nästan för mycket sås. Precis före serveringen rör man i det kalla smöret och låter inte såsen koka mera.

På bilden i boken ser såsen alldeles slät ut (därav uppkom mina funderingar). Det är även röda prickar i. Så här gör man prickarna:
Gör ett kryss i fruktfästet på 1 tomat och doppa den ett par sekunder i kokande vatten, men bara så länge att det går att dra av huden, inte så att tomaten blir mosig. Skala tomaten och ta ut kärnhuset. Skär den i bitar och lägg i bitarna vid serveringen.

Grönsakerna gjorde jag så här: Jag snitsade till morötter och zucchini / squash, smälte smör och socker och lade först i de tjockare morotsbitarna, sedan, de tunnare och sist zucchinin och fräste allt litet grann. Sen tog jag upp allt, för det var ju mycket tid. Senare lade jag i först de tjocka morötterna och hällde på litet kalvfond och lät allt puttra, därefter kom de tunnare morotsbitarna och alldeles på slutet zucchinin. Saltade och pepprade under tiden.

Serverade ris till. Det stod inget om vad Christer Lingström rekommenderade, men ris var rätt bra.
Det stod att man skulle hälla såsen på kycklingen. Numera häller man inte gärna såsen på köttet, för då kan gästerna tro att man vill dölja något, står det i kocklärlingens lärobok.

Det kanske ser litet komplicerat ut med grönsakerna och tomaterna, men man har faktiskt massor av tid att stå där i köket och pilla medan kycklingen är i ugnen.


Kalops


Särskilt tjusiga foton av kalops finns nog inte, men rätten smakade som den skulle.

500 g grytbitar (nötkött)
stekfett
10 kryddpepparkorn
1,5 tsk salt
2 lagerblad
en skvätt vatten för tryckkokare, 5 dl för vanlig gryta
3 - 4 morötter
2 - 3 lökar
3 msk mjöl

Fräs grytbitarna portionsvis i stekpanna och lägg över dem i en gryta. Tillsätt salt och kryddor. Häll en skvätt vatten i stekpannan och vispa ur. Häll vattnet i grytan. Koka 20 - 25 min i tryckkokare. I vanlig gryta tar det 3 ggr så lång tid. Tillsätt skivad lök och skivade morötter. Koka 5 - 10 minuter i tryckkokare. Motsvarande längre i vanlig gryta. Rör ut mjölet i litet vatten och red grytan. Låt puttra ett tag. Kan med fördel lagas dagen innan och värmas upp. Serveras med rödbetor.

Våfflor


Som vanligt missade jag våffeldagen, men första dagen vi satt ute och fikade i år blev det frasvåfflor.

100 g smält avsvalnat smör
4 dl mjölk
10 g jäst
3 dl vetemjöl

Ljumma mjölken. Rör ut jästen med hälften av mjölken, tillsätt mjölet, rör jämnt och tillsätt resten av mjölken. Låt jäsa en halvtimme. Rör ner smöret och grädda våfflor.

Annars vill jag gärna dokumentera mitt favoritrecept kakvåfflor (p g a att de här våfflorna kan gräddas i förväg och är lika goda kalla), som har åkt ur Vår Kokboks senare versioner och som jag inte har hittat på nätet:

3 ägg
1 dl socker
2,5 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
vaniljsocker eller rivet citronskal
150 g smält, något avsvalnat smör

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölet, blandat med bakpulver och smaksättning. Rör ner smöret. Grädda våfflor.


tisdag 7 april 2015

Laxfylld omelett med senapssmör



Liten buffetportion för 3 pers:
Gör en omelett på 2 ägg och litet grädde. Innan ovansidan stelnar lägger du på rökt eller gravad lax, ca 150 g. Flytta över omeletten till en tallrik och rulla upp den. Låt den sedan vila inlindad i plastfolie till nästa dag. Rör ihop 35 g mjukt smör, 1 msk honung och 1 msk skånsk senap (fast jag tog rôtisseursenap) och litet dill. Gör en rulle, linda in den i folie och låt den vila kallt till nästa dag. Gör en vinägrett på tomat så här: skär 1 tomat i mindre bitar, kör den i mixer, tillsätt ett par matskedar olivolja, smaka av med vinäger, salt och peppar och sila.
Dela omeletten i små stubbar, lägg litet smör på varje stubbe, grilla ett par minuter och servera med vinägretten. Det här receptet av Gert Klötzke har jag hittat i Kockarnas Kokbok från 1998.

Strudel med kvarg/kesella och hjortronsylt



Fast det var en miss att tro att det går att göra portionsstrudlar, för den tunna, tunna degen var inte rullad tillräckligt många varv och sprack upp. Annars var det jättegott. Samma strudeldeg som vanligt. Fyllning: 375 g kvarg / kesella, 2 ägg, 100 g socker, 1 krm salt, 75 g mjukt smör, rivet skal av 1 citron, 100 g maizena, 75 g russin, torkade aprikoser eller en klick sylt, här hjortronsylt.

Dela ägg i gulor och vitor. Vispa äggvitorna med en gnutta salt. Vispa smöret poröst, tillsätt socker, äggulor och rivet citronskal. Blanda ner kvarg och maizena. Blanda ner smaksättningen och äggvitan. Pensla den utkavlade och tunt utdragna degen med smält smör och fördela fyllningen som vanligt. Grädda ca 30 minuter i 200°. Även om det inte blev så tjusigt med portionsstrudlar, så gick de åt illa kvickt.



Sallad med sockerärter och räkor


Koka 200 g ansade sockerärter i ca 3 minuter, häll av vattnet, lägg dem i iskallt vatten, häll av och låt dem droppa av. Detta kan göras i god tid.
Hacka 1 schalottenlök. Rör ihop 3 msk vinvinsvinäger och 5 msk kycklingfond, rör ner 80 ml valnötsolja (hade bara hasselnötsolja) och blanda ner löken och sockerärterna. Smaka av med salt och peppar. Tvätta och slunga litet frisésallad eller liknande och bottna tallriken med. Hacka 2 schalottenlökar och 2 vitlöksklyftor, skär 1 tomat i mindre bitar och hacka ett par matskedar valnötter. Fräs lök och vitlök i litet valnötsolja, rör ner några kokta räkor, tillsätt tomat och valnötter och värm upp allting. Salta och peppra. Häll vinägretten och räkröran över salladsbladen. Servera.

Egentligen skulle det vara okokta räkor och då måste de vara genomstekta innan man blandar i tomat och valnötter och serverar. 

Älgfilé med kanel- och vinbärssås samt rotfruktskaka - Västergötlands nya landskapsrätt



Fast jag fick faktiskt modifiera en hel del vid tillagningen. Jag tycker att Ica kunde ha hjälpt till att fixa receptet, för det skulle vara till fördel till dem som vill laga rätten. Såsen är fortfarande inte riktigt proffsigt gjord, men det är helt klart skumt med ett originalrecept, där man tillsätter en massa vatten som ska reduceras. Det är också litet riskabelt att bryna kött som är ingniden med bl a timjan. Sen är tillagningen av rotfruktskakan lite omständlig i ugn, samtidigt som man ska tillaga älgfilén i ugn i en annan temperatur. Tyckte även att det saknades lök i receptet, så det har jag lagt till.

För 3 portioner:

Koka upp ett par deciliter (kalv)fond och häll den över en handfull torkad svamp (Karl Johan) om du inte har färsk, som i så fall steks på slutet. Låt svälla.

600 g älgfilé, men här blev det oxfilé
inklappad i en vilt-rubb av
1 msk stötta enbär
1 tsk timjan
1 msk farinsocker
1 - 2 tsk malen ingefära
1 (tsk) hackad pepperoni, beroende på styrka
1 msk salt
1 - 2 tsk svartpeppar

och i min variant stekt hel i ugn 200° tills innertemperaturen, stick in termometern helt från kortsidan, visar 55 - 60°. Vänd en gång under tiden. Det tar i varje fall minst 35 minuter.

Rotfruktskaka:
Hacka 1 vitlöksklyfta och koka upp den i 2 dl grädde, ta bort från spisen. Skala och skär 150 g morötter, 150 g palsternackor och 300 g fast potatis i tunna skivor, skiva 1 gul lök och vänd ner dem i grädden och koka allt mjukt på spisen på mycket låg värme.  Smaka av med salt och peppar

Sås:
Koka 2 dl rödvin, 1 dl svarta vinbär, 1 kanelstång och timjan i 5 minuter och sila. Plocka ev. upp den svällda svampen och skär den fint. Sila svampspadet genom ett papper så att eventuell jord försvinner. Blanda rödvin, fond/svampspad, hackad svamp och koka upp. Smaka av med socker, salt, peppar och lingonsylt. När köttet är färdigt och står och vilar övertäckt, häll såsen i den ugnsfasta formen och vispa, så att all köttsmak kommer i såsen. Häll tillbaka såsen i kastrullen och red med litet maizena och vatten/vin. Om du har hackade körsbär, så blanda i dem på slutet.

Stek färsk svamp och hackad lök. I receptet står det 200 g. Eftersom jag hade torkad svamp i såsen, stekte jag bara 100 g som tillbehör.

Ta en serveringsring per tallrik och fyll den med rotsaksblandningen. Lägg svampen ovanpå. Lägg köttet på tallriken. Häll såsen runt om. Lyft bort ringen. Servera. Jättegott!



Krassesoppa




Receptet var litet konstigt, men sen gjorde jag ungefär som nässelsoppa. Det var 1 hackat ägg, 4 askar krasse i och ca 8 dl buljong och 1 dl grädde. Mixas och serveras med kryddgrönt och ägg, här kokta vaktelägg.

Påskbulle med påskägg


De här veteringarna gjorde jag i förväg, stoppade i frysen och dekorerade kvällen innan. Man kan förstås ta vilken vetedeg som helst, men den här var rätt god.

8 stycken
250 ml mjölk
500 g mjöl
40 g jäst
50 g smör
50 g socker
1 krm salt
1 ägg

Ljumma mjölken. Rör ut jästen med litet mjölk och mjöl. Låt jäsa 15 minuter. Smält smöret i resten av mjölken och blanda alla ingredienser. Knåda tills degen löser sig från bunkens kant. Låt degen jäsa 35 minuter. Forma 8 längder på 50 cm, vik dem dubbelt och sno dem. Fäst ihop dem till en ring. Pensla med ägg och låt jäsa 10 minuter. Grädda ca 20 minuter i 180°. Tryck i ett kokt ägg tills bullen har svalnat. Ta bort ägget, frys antingen in bullen eller dekorera den med florsocker och vatten/äggvita och strössel. Sätt i påskägget i hålet igen när glasyren har stelnat.


En halv yoghurttårta



Så här fyllde jag en halv tårta! I mitten "ställde" jag litet aluminiumfolie, stödd av diverse prylar. Utsidan fick stöd av tårtringen. Fyllningen var en mindre fet, men inte mindre god kräm.

drygt 3 dl yoghurt
litet rivet apelsinskal
50 g florsocker
4 blad gelatin
2 dl grädde

Lägg gelatinet i blöt, blanda yoghurt, apelsinskal och socker. Smält gelatinet. Blanda i yoghurt skedvis när gelatinet har svalnat en aning. Akta så det inte bildas klumpar. Vispa grädden och vänd i. Jag hade en handfull tinade svarta vinbär med socker längst ner, en handfull tinade smultron i mitten och en handfull tinade röda vinbär med socker, avdroppade överst. Även tårtbotten hittade jag i frysen, praktiskt, eller hur?
 

Laxdolmar med ärtvinägrett - Östergötlands nya landskapsrätt


 

Jag ser nu att jag faktiskt har gjort rätten förut och kallat den tillgjord, men det hade jag förträngt. Själva dolmarna är väldigt trevliga, se recept här. Dock har jag fortfarande inte lyckats få tag på ärtgroddar som dekoration. Några fler kommentarer:
Två isbergssalladshuvuden är det minsta. Man kan bara använda de blad som är gröna, för de vita blir rätt tråkiga och missfärgade vid slakningen.
Jag sjöd inte dolmarna i 3 dl vin. Det är faktiskt slöseri när man inte gör någon vinsås till. Istället tog jag 5 dl fiskbuljong, smaksatt med citron och en slatt sherry.
Orsaken till att man inte ska blanda i ärterna i vinägretten (som man kan förbereda ett par timmar i förväg, det räcker i varje fall) förrän direkt före serveringen är att de krymper av skräck!? Vi fick litet över, och nästa dag var ärterna så små, så små...
Den här omgången räcker till 4 - 6 personer med potatis eller annat tilltugg till. Det saknas faktiskt sås här, så man får ta till smält smör till potatisen. (Eller göra en god vinsås). Som varm förrätt utan potäter räcker dolmarna till ganska många. Tror det blev 15 stycken.

Fyllda vaktlar med leverpastej och vaktelägg



Jag har ju litet svårt att motstå Lidls helgerbjudanden. Nu köpte jag en förpackning vaktlar med fyra fåglar i och en förpackning vaktelägg, fast det är så pyttigt. Men visst är det speciellt med vaktlar! Jag bestämde mig för att bena ur vaktlarna utan att förstöra skinnet, vilket är att rekommendera, för fyllda vaktlar med benen i är bara jobbiga att äta. På det här sättet har kocken allt jobbet och matgästen inget! Hur man gör finns det diverse filmer på youtube och kokböcker som informerar om. Första gången kan man träna på en kyckling, som inte är så pillig att arbeta med. Och räkna med att det tar tid! Lyckligtvis kan vaktlarna förberedas timmar i förväg!

Fyllning: 
antingen ca 100 g kycklingfilé för 4 vaktlar, eller köttet från den fjärde vakteln för 3 portioner
ca 40 g god leverpastej
1 msk konjak
1 msk madeira
1 kokt vaktelägg (3 minuter) per vaktel
timjan

bacon

Finhacka fågelköttet. Det är ca 75 g kött på en vaktel, varav knappt 25 g per bröst, så tänk på det nästa gång du beställer en fin förrätt med vaktelbröst på lyxrestaurangen! Blanda kött och leverpastej, alkohol och timjan och fyll vakteln. Tryck i ett skalat kokt vaktelägg i massan och stäng med en stekpinne. Linda om med bacon. Vid närmare eftertanke virade jag runt allt bacon som fanns i förpackningen, för vaktlar är i sig rätt torra.


Så här inpackade lade jag tillbaka dem i kylskåpet inför kvällen.


Egentligen skulle de serveras med tryffelpotatismos och bönor, men jag bestämde mig för baguette och smörfrästa groddar.

Ugnsstek vaktlarna så här:
Sätt ugnen på 220°. Lägg vaktlarna i en större ugnsfast form. Koka upp 1 dl kycklingfond och 1 msk ljus balsamicovinäger (om man benar ur fåglarna kan man teoretiskt göra sin egen vaktelfond, men det orkade jag inte, utan stoppade benen i frysen till ett ambitiösare tillfälle). Stek vaktlarna 5 minuter och sänk sedan värmen till 200°. Stek dem tills baconet blir knaprigt, vänd fåglarna och låt även undersidan bli knaprig. När fläsket krymper och man kommer åt fågeln kan man sticka i en led och se om vätskan som flyter ut är ljus eller blodig, d v s färdig eller ej. Ös hela tiden med fonden. Det tar i varje fall 25 minuter. Med bacon runt om torkar fågeln inte ut.

Jättefin supérätt. Fylld och inrullad räcker en vaktel per person, om det inte rör sig om storätare.


onsdag 1 april 2015

Tex-mex-bratwurst - en cross-over-variant av currykorv från Berlin



Egentligen skulle det bli Berlin möter Texas och Paris, men mina pommes soufflées ville sig inte riktigt. Troligen fick fritösen inte upp temperaturen tillräckligt i sista steget. Ja, ja, även Tore Wretman tyckte att det här var svårt att få till. Så det bidde vanliga pommes frites.

Annars var det här en toppenrätt! Korven var min hemgjorda Thueringer, men annars tror jag att det finns bra bratwurst på svenska Lidl. Har funnits i alla fall. Sån bratwurst som andra affärer säljer brukar inte ha mycket med smaken av tysk bratwurst att göra.

1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 msk (oliv)olja
400 g passerade tomater
2 msk honung
2 msk balsamicovinäger
1 buljongtärning
1 msk worcestersås
2 msk curry
plus extra curry att garnera med
1/2 tsk tabasco
250 g kidneybönor på burk
140 g majs på burk
4 korvar av lämplig sort om man inte har Thueringer bratwurst (kan ju säga att här i trakterna kör man med en sorts tjock röd korv, typ wienerkorv, inte för att bayrare anses kunna det här med Currywurst)

Skär lök och vitlök fint och fräs i oljan. Tillsätt tomaterna och låt dem koka med 5 minuter. Tillsätt all smaksättning och låt koka litet. Skölj av bönor och majs och låt droppa av och låt dem också koka med ett par minuter. Stek korven. Fixa pommes frites eller chips eller klyftpotatis. Servera såsen till. Riktigt smaskigt!


Mormors kanin från Alsace



Ja, tyvärr blev färgerna fruktansvärda (även i verkligheten). Det borde ha varit ett ljusare rödvin, nu gick rätten tyvärr i lila och tillsammans med morötterna blev effekten rätt egendomlig. Egentligen skulle det vara ett cross-over-projekt. Öst möter väst. Pastarulle från Thueringen, som dock inte riktigt ville sig och kanin från Alsace. 

Marinad (görs dagen innan):
3 dl vitt vin
3 dl rött vin (väldigt ovanligt med vitt och rött vin, men så står det i receptet)
1 lagerblad
persiljestjälkar eller litet finskuren persiljerot
2 kryddnejlikor
1 finskuren vitlöksklyfta
1 hackad lök
1 finskuren purjo
1 bit hackad selleri
1 hackad morot

Blanda allt och lägg i en styckad kanin. Låt den marineras i kylskåp ett dygn eller över natt. Ta upp köttet, torka av det, vänd det i mjöl och bryn runt om. Ta upp grönsakerna, låt dem droppa av och fräs dem i smör. Koka upp marinaden och skumma. Häll den över köttet och grönsakerna och låt allt koka färdigt i 45 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila av såsen och red den, smaksätt den eventuellt med lingonsylt. Det var helt okej i alla fall.

Pastarulle från Thueringen



Något fel blev det. Pastarullen blev inte färdig inuti. Det måste nog vara mycket smör i ströbrödet och så kanske koktiden måste ökas. Men det var en rätt trevlig idé, som jag hittade på en blogg. Man gör en pastadeg på 100 g mjöl och 1 ägg per person t ex (eller per 2 personer), litet vatten och låter den vila innan man kavlar ut den. Under tiden fräser man mycket ströbröd i en stekpanna. Det är här jag tror att man måste ta till en massa smör (eller också blandar man det efteråt med smör). I alla fall ska man pensla pastaplattan med smör, som en strudel. Glöm inte att salta fyllningen. Rulla ihop och knyt in rullen i en duk och koka den 30 minuter, vänd ibland.


Eftersom rullen alltså inte blev genomkokt och alldeles torr och smulig, så försökte jag rädda den genom att skiva den, fräsa den i mycket smör, hälla på vatten och låta den puttra under lock ett tag. Tja, det gick någorlunda. Men den blev aldrig riktigt färdig i mitten.


Musslor i pastamusslor



Det här är en riktigt läcker rätt! Tyvärr hade jag inte riktigt så mycket vitlök hemma som det skulle vara i, men det var gott ändå.

1 - 1,5 kg blåmusslor (förberedda enligt alla konstens regler)
3 lökar
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
250 ml vitt vin
timjan
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 tomater (jag tog burk-)
1 röd paprika
1 röd pepperoni
3 msk olivolja
salt
1/2 msk hackad dragon

Skär 3 lökar i ringar och 4 vitlöksklyftor i skivor och fräs dem i olivolja. Tillsätt timjan och vin och låt koka upp. Tillsätt musslorna (kolla hur man förbereder dem) och låt allt koka 5 - 8 minuter tills de öppnar sig. De som inte öppnar sig är det något fel på. Häll av musslorna i en sil och ta vara på spadet. Låt musslorna svalna litet och plocka ut innehållet.

Skär schalottenlökarna och vitlöksklyftorna i fina tärningar. Skålla och skala tomaterna och ta bort blomfästet och kärnorna. Vet inte vad det är för fel på tomater på burk, för så här års finns det i alla fall inga fina tomater. Skär paprikan i fyra bitar, ta bort kärnhuset och skala den med potatisskalare. Obs! Detta är väl i alla fall månadens husmorstips! Har aldrig hört talas om den metoden att skala paprika förr, men det går jättebra! Skär paprikan i tärningar. Pilla ut kärnhuset ur pepperonin. Skär den mycket smått. Fräs lök och vitlök i olja och tillsätt musslorna och därefter de röda frukterna. Låt koka in litet. Smaka av med salt och dragon. Tillsätt 3 - 4 msk musselspad och koka upp. Ställ undan kastrullen.

Sås:
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1,5 dl vitt vin
1,5 dl grädde

Fräs lök och vitlök i olja, häll på vin och låt koka in litet. Tillsätt 1,5 dl musselspad och reducera allt till 1,5 dl. (Koka dessutom 200 g stora pastamusslor i salt vatten - de kan också förberedas och vändas i olivolja och stå i kylskåpet under tiden.) Sätt ugnen på 180°. Häll i grädden och låt koka in litet. Smaka av med salt och peppar. Häll av pastan eller ta fram den ur kylskåpet. Häll såsen i en ugnsfast form. Fyll pastamusslorna med musselragun och fördela dem på såsen. Riv över 50 g parmesan och gratinera rätten i ugnen tills osten smälter.

Ostkaka med apelsinsmak



Det här är nog en av de godaste ostkakorna av mellaneuropeisk typ som jag har ätit. Den är så fluffig och fin. Det enda som inte var så bra var botten. Jag tror att mästerkocken måste ha en ugn med mera undervärme, eller så glömde han att skriva att botten ska gräddas 10 - 15 minuter innan krämen hälls i.


120 g stärkelse
200 g mjöl
1/2 tsk bakpulver
120 g florsocker
150 g smör
1 ägg och 1 äggula, eller två ägg beroende på storlek
1/2 tsk salt (om smöret är osaltat)

Sikta de torra ingredienserna, blanda allt och gör snabbt en mördeg. Låt den vila i folie ca 1 timme i kylskåp. Smörj en form med avtagbar kant. Kavla ut degen mellan folie tills den är tillräckligt stor för att täcka även kanterna. För över den till formen och tryck fast den längs kanterna, nagga botten. Här bör man fundera på om botten ska förgräddas eller ej.
Sätt ugnen på 170°. 

skalet av 2 ekologiska limefrukter, eller torkat apelsingranulat ur påse, samt en sked apelsinlikör
4 ägg
60 g socker
80 g mjöl
1 msk vaniljsocker
80 ml mjölk
500 g kesella (kvarg)
1 krm salt
60 g socker
180 ml grädde

Dela på äggens vitor och gulor. Rör ihop socker, siktat mjöl, vaniljsocker och mjöl. Tillsätt äggulor och smaksättningen (blev väldigt gott med apelsinvarianten), samt kesellan. Vispa äggvitorna och tillsätt samtidigt salt och socker. Vispa grädden. Vänd ner vitorna och grädden i smeten. Häll smeten i formen, jämna till ytan och grädda den 45 minuter näst längst ner ca 45 - 55 minuter (öppna inte luckan under tiden). Låt kakan svalna i formen. Pudra över lite florsocker vid serveringen.


Aprikospannacotta



Ja, ser det inte gulligt ut. Receptet hittade jag hos en tysk mästerkock, som även är bra på efterrätter. Förlåt, han är österrikare, de har efterrätt i blodet. Men eftersom det inte är aprikossäsong tog jag till burkaprikoser och ändrade på receptet. Det blev bra ändå.

En stor burk lättsötade aprikoser
3 blad gelatin
2 dl grädde
2 msk socker

Lägg gelatinet i blöt. Mixa aprikoserna utan spadet och tryck dem helst också genom en sil. Häll drygt hälften av aprikosmoset i en kastrull tillsammans med grädde och socker och låt koka ett par minuter. Ta bort från plattan, vänta ett ögonblick och blanda ner gelatinet. Häll i (vattensköljda) formar och låt stå kallt ett par timmar. Stjälp upp på desserttallrikar och garnera med resten av aprikosmoset och citronmeliss (den uppmärksamme bloggläsaren ser förstås att det är rosmarin på bilden, tja, man tager vad man haver). Pudra eventuellt över florsocker.


Fylld lövbiff med skinka och torkad tomat



Ville bara testa något ur en gammal tidning och det blev väl helt okej. Man behöver antingen en lång lövbiff per person eller två små, som man bankar ut. I receptet stod det 700 g kött för 4, men jag hade nog 350 g för 3. Det beror ju på hur hungrig man är. Sen lade jag en skiva schwarzwälder-skinka och litet hackad torkad tomat i olja emellan och försökte hacka ihop kanterna med en kniv. Det här förberedde jag i god tid, så jag kunde steka lövbiffen och klyftpotatisen snabbt när jag kom hem på kvällen.

Chokladlöv



1 dl socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm hjorthornssalt
4,5 dl mjöl
200 g smör

Arbeta ihop allt. Dela degen i fyra delar, platta till dem och låt dem vila minst 30 minuter i kylen (inrullade i folie). Sätt ugnen på 180 - 200°. Kavla ut en platta i taget ca 3 mm tjockt och tag ut löv med mått. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda på bakplåtspapper ca 7 - 10 minuter tills mandeln börjar få färg.