måndag 24 augusti 2015

Jättegod Apfelstrudel


Just Apfelstrudel enligt konstens alla regeler har jag nog inte gjort förr, men det är ju läge nu när äpplena mognar. Men nu vet jag också varför inga restauranger har äkta hemgjord, utan köper den från fabriken. Det tar en evig tid att skära äpplena. Man kan nog tänka sig att grovriva dem utan att ta bort kärnhuset före rivningen (fast slänga skruttet ändå), men då ska man ha äpplen utan mask.


Samma strudeldeg som vanligt. Men det var några avvikelser när det gäller smör och ströbröd.

Bryn 40 g ströbröd. Smält hela 120 g smör. Lägg 80 g russin i litet rom. Blanda ihop 80 g socker med litet kanel. Riv 50 g mandlar eller nötter (kan också vara hackade tror jag). Skala 1,2 - 1,5 kg äpplen, kärna ur och klyfta dem ungefär i åttondedelar och skär klyftorna i fina blad på tvären. Det här tar tid.

Kavla och dra ut degen tunt enligt grundreceptet. Pensla över mera smör än vanligt, men spara en del till slutet. Strö över ströbrödet. Blanda antingen alla andra ingredienser i en stor skål eller bred ut äpplena över 2/3 av ytan, förutom 2 cm runt om och strö över allt annat sen. Vik in kanterna och rulla upp degen enligt grundreceptet. Här ligger fyllningen över en större yta än i många andra recept. Men Apfelstrudel ska vara precis så här. För över den till en plåt med hjälp av duken eller kanske först till bakplåtspapper som sedan lyfts upp på plåten. Pensla ytan med smör och grädda 30 - 35 minuter i 200° och pensla ibland med det smör som rinner ner.



Kolla vad smarrigt! Serveras med glass eller grädde eller båda delarna.



Blodkorvssufflé



Jag hittade det här receptet i en österrikisk mattidning och serverade suffléerna med friterad tomat och sallad. Det var väl okej.

150 g blodkorv
1 dl grädde
mejram/oregano
20 ml konjak
peppar, salt
2 ägg

Smörj 2 portionsformar. Skär blodkorven i små tärningar. Värm upp grädde och konjak och korvbitar och låt försiktigt koka upp. Mixa alltihop. Smaka av med salt, peppar och mejram. Låt svalna till under 50°. Dela äggen i vitor och gulor. Rör i gulorna i smeten. Vispa vitorna och vänd i. Grädda i 160°. Det står 15 minuter, men jag tror att jag lät formarna vara i nästan dubbelt så länge och det var i alla fall inget misstag.

 

Friterad tomat till sallad



Tomaterna mognar i rask takt och jag tänkte testa något annat än vanlig tomatsallad. Det här är väl egentligen överkurs och kanske inte värt besväret ens, med tanke på hur mycket tid det går åt att sila olja och göra rent fritösen efteråt, men det blev gott i alla fall.

Skiva tomater eller skär dem i klyftor. Salta och peppra, stänk över litet vinäger och försök vända dem i hackad rödlök innan du vänder dem i uppvispat ägg och därefter i mjöl. Fritera några klyftor i taget i 180° tills de får litet färg. 


Ugnsstekt vätterröding



Receptet ur Oskar Jakobssons svenska landskapsrätter är enkelt men gott. Tvätta och torka rödingen. Salta och peppra, samt vänd den i mjöl. Stek den i ugnen på 225° tills den blir färdig. Det tar 20 - 40 minuter beroende på storlek, sägs det. Eller i det här fallet ungefär så länge som potatisen kokade. Nu hade jag i o f s ingen vätternröding utan odlad bayersk, men se så fin den var. Dyr var den också, men den har ju blivit omskött i 3 år innan den hamnade i försäljningsbassängen.

Sås:
4 dl vatten (hellre fiskbuljong)
1 msk matättika (tog först 1 msk vinäger och sen något mer vid avsmakningen)
2 msk mjöl
1 liten hackad rödlök
1 msk persilja
1 msk tomatpuré
1 tsk socker

Fräs löken i litet fett, tillsätt mjöl och tomatpuré, späd med vatten eller buljong. Smaka av med salt och peppar, vinäger och socker. Låt puttra ca 10 minuter och garnera med persilja före servering. Servera såsen för sig.
 

Blomkålslasagne



Det blir inte blomkål alltför ofta, men jag tänkte att det var dags igen och det här lasagnereceptet lockade mig. Väldigt gott blev det också. Inte en gnutta kött i, och det behövdes inte heller.


1 vitlöksklyfta
500 g ricotta
150 g crème fraîche
200 ml mjölk
rivet skal av 1 citron
1 tsk paprikapulver, salt och peppar

Pressa vitlöken och blanda ihop allt annat. Ställ undan.

1 blomkålshuvud
3 tomater
1,5 lökar, hackade
oregano
matfett
salt, peppar

Riv blomkålshuvudet. Skär tomaterna i mindre bitar. Fräs matfett i en stor stekpanna. Fräs blomkålen och löken i ca 5 minuter. Tillsätt tomater och oregano. Fräs litet till. 

1,5 lökar, hackade
400 g spenat (vid den här årstiden djupfryst, tinad)
1 vitlöksklyfta, pressad
salt, peppar

Fräs löken, tillsätt spenat och vitlök och fräs några minuter. 

Olja in en ugnsfast form och sätt ugnen på 200°. Bottna med litet sås. Lägg på 3 - 4 lasagneplattor. Lägg på blomkålshack och spenat och litet mera sås. Det ska vara fyra omgångar fyllning. Lägg på lasagneplattor mellan varven.

150 g riven gouda
125 g skivad mozzarella
1 - 3 skivade tomater efter storlek och behag

Ovanpå sista lagret lasagneplattor ska det vara litet av såsen. Täck sedan med ost och tomater och gratinera 45 minuter. Kolla att lasagnen inte får för mycket färg.



Äppleknödlar



Nu har äppleskörden börjat och det har blivit en del mos, den första fallfrukten håller fortfarande på att jäsa till cider, igår blev det Apfelstrudel och äppleknödlar.

Knödlarna skulle egentligen serveras till stekt blodkorv, men stekbar blodkorv finns det inte i den här regionen, så det bidde grillad fläskkotlett från slaktarn på hörnet.

2 äpplen
(ev. 1 msk citronsaft)
1 msk socker
70 ml vitt portvin/calvados eller kanske äpplejuice
1 msk oregano

Skär skalade och urkärnade äpplen i små tärningar och lägg dem ev i citronsaft. Karamellisera sockret, lägg i äpplena, häll på alkoholen och låt koka in i alla fall tills sockret har löst sig igen. Låt kallna. Detta kan man göra i förskott.
 
1 kg mospotatis
salt, peppar
1 krm muskotblomma
80 g potatismjöl
2 äggulor

Tvätta och koka potatisen med skal, skala och pressa, blanda med de andra ingredienserna och smaka av. Det stod stärkelse i receptet, men mästerkockarna i min bok tycker att det är fruktansvärt att ha i annan stärkelse än potatismjöl i kroppkakor och sånt. Rulla 12 bollar. 2 per person blir lagom. Jag gjorde först 6 bollar och sen 12 minibollar till en annan gång. Tryck hål i bollarna och kläm i litet äpplefyllning. Stäng till ordentligt. Koka upp saltat vatten. Mästerkockarna påstår att man ska röra ut litet potatismjöl i kokvattnet för att minska risken för att knödlarna kokar sönder. Lägg potatisknödlar i omgångar i kokande vatten, men låt dem inte koka mera sen, bara sjuda i 10 - 15 minuter. Det var i alla fall okej med nyrullade varma potatismosbollar, men ev. kanske det kan ta längre tid.

100 g smör
1 kanelstång
1 krm muskotblomma
2 msk ströbröd

Bryn hälften av smöret med kanelstång och hälften av smöret med ströbröd och muskotblomma, samt salt och peppar. 

Servera knödlarna med blodkorv, fläskkotlett eller annat, med smörsorterna och en sallad.




torsdag 20 augusti 2015

Nougattarteletter med bär



Det här receptet har jag varit sugen på att testa i flera månader, men man skulle ha 800 g små jordgubbar, stod det och jag har bara sett stora i år. Så till slut gjorde jag tarteletterna med andra bär. Men 800 g behövs garanterat inte, troligen inte hälften. Visserligen vägde jag inte mina bär, men jag hade bara en liten portionsskål full. Sen skulle det bli 12 stycken i formar med borttagbar botten. Mina små porslinsformar är nog större, så 8 stycken blev det. 

Dagens husmorstips är att skrynkla bakplåtspapper (går lättare att hantera då) och lägga i botten för att få ut tarteletterna. 

Gör en mördeg på 200 g kallt smör, 100 g florsocker, 1 ägg, 1 krm salt (om smöret är osaltat) och 1 msk vatten. Linda in i folie och ställ kallt 1 timme. Kavla ut och tryck ut i formarna (ev. med bakplåtspapper i, annars kan man ju äta ur formarna). Nagga botten och tryck till kanterna med aluminiumfolie. Ställ kallt minst 1 timme. Grädda formarna näst längst ner i ugnen i 180° först 15 minuter med aluminiumfolien och sen 10 minuter eller längre tills bottnarna får fin färg. Det tar längre tid i porslinsformar, tror jag. Lös dem ur formarna om det är papper i eller om det är metallformar med löstagbar botten.

Under tiden rostar man ett par matskedar nötter till dekoration och hackar dem grovt när de har svalnat, tar fram 50 g smör och låter det bli rumsvarmt, smälter 200 g mörk blockchoklad med 50 g nougatmassa i vattenbad på låg värme och låter svalna, kokar upp 170 ml grädde och låter svalna och förbereder bär. Alla ingredienser till krämen ska ha rumstemperatur.

Vispa smöret pösigt. Blanda nougat-chokladen med grädden och ev. 1 krm salt. Rör snabbt ihop smör med chokladgrädden och låt stå i rumstemperatur tills bottnarna har svalnat. Fördela krämen på bottnarna och fördela bären i krämen. Ställ kallt minst 30 minuter, så krämen blir litet fastare. Smarrigt!


måndag 17 augusti 2015

Kyckling med dragonsås och aprikos- och schalottensallad



Dragonen hade växt sig stor och fin medan vi var borta, så jag blev sugen på det här kycklingreceptet. Det är rätt lättgjort. Stek kycklingfiléer tills de får färg och sänk sedan värmen, salta och peppra. Låt dem stekas färdigt 10 - 15 minuter. Ta sedan ut dem och fräs 2 hackade lökar i stekfettet, strö över 1 msk mjöl och tillsätt 150 ml kycklingbuljong (vatten plus lagom mycket tärning), 1 dl vitt vin och 2 dl grädde. Låt det koka ihop ett tag. Smaka av med salt och peppar och blanda före serveringen i hackad dragon från 3 - 4 kvistar. Skär filéerna i skivor. Rätten serveras med pasta.

För salladen förbereder man 250 g små schalottenlökar och låter dem bli mjuka i ugnen ca 20 minuter i 175°. De sista 10 minuterna tillsätter man 300 g skivade aprikoser. Fast mina lökar behövde mera tid. Före serveringen ska de svalna litet. Det går snabbare om man blandar ner dem i vinägretten. Sen vänder man ner litet sallad på slutet. I receptet stod det att man skulle ha i litet färsk getost också, men det hoppade jag över. I alla fall är det en trevlig middagsrätt som inte innebär några svårigheter.



Kanel- och kardemummakryddad äppeltårta



Som vanligt var jag och tittade efter kokböcker på second-hand under semestern. Bland annat kom jag över en rätt så ny kokbok (ja, eller den ser ny ut, den är visst redan 15 år gammal) av Rikard Nilsson och Jesper Aspegren som heter mitt i Maten. Mina äpplen mognar nu i rask takt. Först satte jag igång och jäste litet cider på fallfrukt, som låg och väntade efter ledigheten, samt kokade mos allt eftersom och sen gjorde jag den här äppeltårtan ur den nyköpta kokboken.

Stoppa 200 g mandelmassa i frysen ett tag, så går den lättare att riva. Ta samtidigt fram 125 g smör och låt det bli rumsvarmt. Smörj en form. 

Riv mandelmassa och vispa den med smöret. Blanda i 2 ägg, ett i taget och fortsätt vispa, tillsätt 1 msk vetemjöl och 1/2 msk mald kardemumma. Bred ut i formen och grädda ca 20 minuter i 175°. Låt svalna.

Skiva motsvarande 5 stora äpplen. Här hade jag i några aprikoser också. Vänd dem i socker och kanel och stek dem mjuka och bruna i smör. När de har svalnat tillräckligt lägger man ut dem på botten i ett fint mönster. Vispa grädde och blanda i lite äppelmos. Kan rekommenderas!



Ostburgare med aprikosketchup



I ett reklamhäfte för Arla hittade jag Karin Anderssons recept på aprikosketchup. Det blev en god burgare, som dock inte tillagades till 100% med rätt ingredienser.

Fräs 2 hackade schalottenlökar och så småningom 4 urkärnade klyftade aprikoser i fett. Häll så småningom på 1 dl chilisås, 1 tsk vitvinsvinäger och 1 msk honung och låt koka ihop. Smaka av.

Hamburgaren bottnas med tomater (hade på en klick majonnäs, för att tomatskivorna inte skulle halka omkring), därefter lägger man på en burgare, en skiva cheddar eller liknande, en skiva ost med grönmögelinslag, samt en klick avsvalnad aprikosketchup. Inte så dumt, faktiskt!