torsdag 18 januari 2018

Kangoskakor



De här norrländska kakorna uppfanns av Maria Uusitalo i byn Kango. Hon brukade sälja bullar till vandrande skogsarbetare, men en gång ville inte degen jäsa, så hon blandade i hjorthornssalt, kavlade ut degen och tog ut rundlar med en form. De här kakorna är faktiskt väldigt söta.

250 g smör
500 g socker
5 dl mjölk
1 kg mjöl
2 tsk hjorthornssalt

Smält fettet, blanda i sockret. Rör ut hjorthornssaltet med litet av mjölken. Rör ner mjölken. Rör ner mjölet. Blanda snabbt och väl och knåda inte för länge, för då kan degen bli seg. Ställ kallt över natt. Kavla ut degen 1 cm tjock nästa dag och ta ut rundlar med form eller glas. Grädda i 250°. Det tar ca 8 minuter, beroende på storlek. Resultatet är litet grann som mandelkubbar utan mandel.

Passar till mjölk och går bra att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar