Tänk så mycket kulinarisk kunskap som försvann under mitten av 1900-talet! Jag utökade min kokbokssamling med tre delar av Elsa Östbergs förnämliga verk Världens bästa mat, som fanns på Second Hand i Götene för 10 spänn styck. Här kunde den intresserade husmodern eller kocken under förkrigstiden informera sig om ovanliga recept, inte bara från hela Europa, utan även från mera avlägsna länder. Recept som var totalt bortglömda i Sverige ända fram till nu och faktiskt delvis fortfarande. Eller varför kör svenska restauranger med så lika och så få maträtter hela tiden? Gös, oxfilé, löjrom, små skalpotatisar och crème brûlée. När det finns så många kött-, fågel-, fisk- och andra sorter och recept.
Fast det finns några små fel i en del recept, som Sauce Mousseline, som ju utmärks av att man blandar ner vispad grädde i hollandaisen. De s k orientaliska recepten vill jag inte uttala mig om, men i alla fall finns kebab och allt möjligt, men med något udda stavning. Tyvärr står det inte alltid varifrån recepten kommer. På flera ställen framhävs det österrikiska köket ("österrikarna är specialister på...), och några typiska efterrätter är också med. För min del ska jag testa Äggröra efter Brillat-Savarin vid tillfälle. Har även köpt ett mycket bra matlexikon från 1957, som jag håller på att plöja igenom, samt diverse nyare böcker. Kul!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar