torsdag 3 november 2016
Svartsoppa
Det finns en massa recept, men jag tror att det smartaste är att först göra en redning med mjöl och fett och buljong, därefter tillsätta vin och slutligen blod under kraftig vispning. Sjud upp den, men låt den inte koka och håll den antingen varm, eller ännu bättre, kyl ner den och värm upp den senare, eventuellt i vattenbad. Kryddningen är också viktig. Soppan ska smaka litet glögg- / pepparkaksaktigt. Jag tycker den också smakar choklad. Om man inte vet att det är blod i, så tror jag inte att man märker det. Serveras med kokta äpplen och katrinplommon.
Här ett exempel på ingredienser:
fett, gärna gåsfett
1 dl mjöl
2 l kalvbuljong
4 dl blod, gärna gåsblod
2 dl rödvin
1 dl madeira
3 msk sirap
4 cl konjak
2 cl vinäger
1/2 tsk peppar
1 1/2 tsk kryddpeppar
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1/2 tsk nejlikor
salt
kokta äppletärningar från 2 äpplen och 8 katrinplommon
Spadet används även för att smaksätta soppan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar