torsdag 12 januari 2017
Fortsättning på serien Nordiska falaflar
Det var ju ett tag sen jag började leka med tanken på att göra en falafel med mindre exotisk och mera nordisk smak. Här finns recept på gula (morot, gula ärter) och röda (röda linser, tomat) bollar och här på bruna (bruna bönor och julkryddor) och gröna (gröna ärter och nässlor).
Idag kom äntligen turen till vita bollar.
100 g torkade och blötlagda vita bönor
1/2 gul lök
2 krm salt och litet peppar
1 tsk bakpulver
en bit riven palsternacka
1 krm "Knödelweiss", används som blekmedel bl a när man river potatis
rivet skal av 1 citron
Mixa alltihop till en rätt så slät massa och forma bollar. Fritera dem guldgula. De blev rätt så bra, men kunde ha haft mera smak.
När jag satt och spånade för över ett halvår sen skrev jag upp två möjliga varianter till, som jag inte har testat än, nämligen vinröda bollar på vita bönor och råriven rödbeta och grönbruna på vanliga linser och riven kålrot, samt spenat. Får se om de blir av någon gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar