Såsen innehåller mycket grädde. Fräs 3 - 4 stora skivade lökar i smör tills de glänser. Häll på 1 dl grädde och 1 dl mjölk och låt detta långsamt koka in. Det blir en otroligt god, men också mättande löksås. Smaka av med salt och peppar.
Det här är då Leif Mannerströms recept på senapsgravad stekt strömming, men jag gjorde den på salt sill och det var också gott.
600 g strömmingsfiléer
Marinad:
3 vitlöksklyftor
1/2 knippe hackad persilja
2 dl crème fraîche
4 äggulor
1 msk Colemans senapspulver
2 msk grov dijonsenap
2 msk söt skånsk senap
salt och peppar
Rör ihop marinaden och lägg i filéerna och ställ dem kallt ett dygn. Vänd dem nästa dag i ströbröd och rågmjöl och stek dem i smör. Vi åt knäckebröd och sallad till.
Jag ville ju göra till mig och få till ett fint foto av matjesterrinen, men tja... Fotot nedan blev bättre.
Men som ni ser får man en massa små bitar som kan serveras t ex på ett mingel, som man säger numera.
Det blev man-tager-vad-man-haver av Mannerströms recept, för den svenska matjessillen får jag inte tag på här och inte heller några polkabetor. Sedan bytte jag ut päronen mot konserverade kvitten, men det blev bra ändå. Jag hade faktiskt inte riktigt trott på att färskosten och gelatinet skulle klara att hålla ihop så många stora bitar, men det gick väldigt bra.
4 matjessillfiléer
5 polkabetor, varav en sparas till garnering
3 päron, varav ett sparas till garnering
2 eller fler noriblad, beroende på vad man har för form
4 schalottenlökar eller motsvarande mängd rödlök
1 knippe gräslök
200 g färskost av philadelphiatypen
1 msk pepparrot
1 - 2 tsk citronsaft
salt och peppar
Koka betorna ifall de inte är kokta redan och skär dem i bitar (klyftor säger L. M.). Skär päronen i klyftor, ansa dem och skär dem eventuellt i mindre bitar. Stek dem mjuka utan att de får färg. Lägg gelatinet i blöt. Skär sillen i tärningar. Finhacka löken. Skär gräslöken fint.
Du behöver en lämplig form där noribladen räcker runt om. Jag tog till slut plastfolieförpackningen för en halv sats, klädde den med folie och därefter två noriblad, omlott.
Blanda färskosten med pepparrot, lök och gräslök. Pressa vattnet ur gelatinbladen och smält dem på låg värme. Ta den från plattan. Tillsätt färskosten skedvis och rör ut den i gelatinet. På det sättet klumpar sig inte gelatinet. Det är så man gör, även om det står fel i alla kokböcker, även i den där jag hittade det här receptet. Blanda sedan i sill, päron och betor och smaka av. Fyll allt i formen och täck över med noribladen. Ställ kallt, helst över natt.
För såsen rör man ihop 2 dl crème fraîche, eventuellt lätt-, om man har och blandar med hackad gräslök, citronsaft, salt och peppar och jag tog även wasabipasta för att få nästan lika fin färg på såsen som Mannerström. För något har han färgat den med. Dekorera med skivad eller riven rödbeta, päron, pepparrot, dill eller annat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar