onsdag 28 mars 2018

Överstesill och silltatar



Jag har fått tag på ett kilo salt sill till påsk, vilket verkligen var tur! Nu har jag bläddrat i Leif Mannerströms sillbok och gjort i ordning flera inläggningar. Överstesillen måste dra ett tag till, men tataren har vi redan ätit upp! Resten av recepten kommer så småningom.

För överstesillen behövs

6 urvattnade saltsillfiléer
2 röda paprikor, skurna i fina små bitar, som fått ett uppkok
2 skivade rödlökar
1 skivad morot
8 lagerblad
15 enbär

Blanda grönsaker och kryddor och lägg i en skål. Skär ett ytligt rutmönster i sillen och lägg ovanpå.

Lag:
1 dl äpplevinäger
1/2 dl vinvinsvinäger
1 dl vermut
3 dl vitt vin
5 dl strösocker

Rör tills sockret blivit upplöst och häll över sillen. Låt mogna i kylen i flera dagar.


Man ska ha en hovmästarsås till tataren och den gjorde jag så gått det gick efter Mannerströms recept, men med andra senapssorter. Det går ju också att köpa såsen eller ta ett annat recept.

2 urvattnade salta sillfiléer
2 matjessillfiléer - tyvärr finns det ju ingen svensk kryddad matjes här, så det blev den vanliga
8 ansjovisfiléer
1 msk hovmästarsås
1/2 knippe gräslök
4 äggulor ifall man gör små förrättsportioner / 2 om man gör ordentliga kvällsmatsportioner till 2 sillsugna personer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar