måndag 25 april 2016

Amerikansk äpplekaka



Pajdeg:
400 g mjöl
1 krm salt (om smöret är osaltat)
3 msk socker
1 krm kanel
200 g smör
lagom mycket mjölk

Gör en pajdeg och ställ den kallt ett tag. Kavla ut hälften till en botten spara resten till ett galler, vilket före gräddningen penslas med 1 uppvispad äggvita och 1 msk mjölk.

Äpplefyllning: Jättetunt skurna äpplen 4 - 6 stycken, marinerade i citronsaft, -skal, kanel, 3 msk mjöl och kanel, samt 130 g farinsocker. Jag tog förstås mina konserverade kvittenklyftor och mindre socker istället.

Till den amerikanska vaniljsåsen tar man äggulan som blev över efter äggvitepenslingen.

1 vaniljstång, fröna
1 äggula
220 ml mjölk
120 ml grädde
1 msk mjöl
1 msk stärkelse
50 g socker

Koka upp 2 dl mjölk och vaniljfröna, samt stången. Blanda äggula, socker, mjöl, stärkelse och 20 ml mjölk och rör tills det är väl blandat. Blanda försiktigt detta med den uppkokta mjölken och rör hela tiden. Fortsätt och rör alltihop på plattan tills såsen tjocknar. Häll i grädden. Kan serveras varm eller kall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar