tisdag 30 augusti 2016
Äpple- och björnbärspaj på engelskt sätt
Jag var faktiskt litet tveksam till att det skulle fungera med formstorleken, men det gjorde det, även om jag kanske hade något mindre björnbär i än det stod. Det är bara att trycka till! Mina äpplen var dock inte så där väldigt mycket igenom på den tiden, så det blev ganska al dente. Nötterna är säkert till för att fånga upp vätskan, vilket alltså inte var så jätteviktigt med den här sortens äpplen.
Deg:
150 g mjöl
1 krm salt, ifall smöret är osaltat
2 tsk socker
100 g kallt smör
Gör en deg och linda in i folie och lägg in i kylen en timme.
Fyllning:
500 g äpplen
250 g björnbär
4 msk socker
100 g malda hasselnötter
1 cl äpplesnaps (ersätter också citronsaftens funktion)
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda dem med snapsen eller med litet citronsaft, så de behåller färgen. Blanda alla ingredienser till fyllningen. Fetta en liten form på 20 cm i diameter, 3 cm hög. Kavla ut degen till två runda plattor, passande till formen. Lägg i den ena och lägg på fyllningen. Tryck till så den får plats. Pensla kanten med ägg och tryck fast den andra plattan. Pensla den med ägg. Gör ev. ett mönster med överbliven deg, lägg på och pensla igen. Grädda i 200° ca 35 minuter.