onsdag 7 december 2016

Fyllda musslor från Apulien



Ja, eller receptet sägs vara därifrån. Det står 4 portioner, men det är kanske något knappt som huvudrätt / ensamrätt med bröd. Beroende på hur hungriga gäster man har. Som förrätt räcker nog musslorna till 8 pers eller mer.

1 kg färska blåmusslor
2,5 dl torrt vitt vin
(lök, vitlök, soppgrönsaker, allt i fina tärningar, samt lagerblad)

1 gul lök, 1 klyfta vitlök, hackade, olivolja, 500 g tomatbitar från burk, silade

2 vitlöksklyftor, pressade eller hackade
2 ägg
hackade örtkryddor, t ex persilja och basilika
4 msk grovsmulat bröd
cayennepeppar
3 msk parmesan, nyriven, olivolja eller smör

Förbered musslorna enligt alla konstens regler. Fräs ev. ingredienserna överst inom parentes i olivolja och låt koka 10 minuter med vitt vin, innan musslorna läggs i. Eller koka musslorna bara med vin. Sila av musslorna och ta vara på fonden. Dela på musselskalen och släng de tomma halvorna.

Fräs lök och vitlök i olivolja, tillsätt tomatbitarna och därefter musselfonden. Låt den koka in tills den blir tjock. Smaka av med salt och peppar.

Vispa upp äggen och blanda ner övriga ingredienser förutom matfett. Smaka av med kryddor. Häll upp tomatsåsen i ett ugnsfast fat. Fyll varje musselhalva med ca 1 tsk av äggblandningen och placera den ovanpå såsen. Klicka eller häll sedan fett ovanpå och gratinera i 225° ca 10 minuter. Servera med gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar