måndag 1 januari 2018

Julskinka och julgröt


I år blev det en liten julskinka efter receptet i Prinsessornas kokbok, årgång 1952, inklusive dekorationen av rört och spritsat smör.

Skinkan stod ute på trappen för rimning i minst 6 veckor, kanske 8.

Jag kokade 4 portioner gröt. En portion gick bort omedelbums till en ung man. Resten blev dels karamellpudding, dels tomtegröt i kulform. Karamellpuddingen innehöll russin och mandel, samt ett ägg utrört i grädde. Sedan fyllde jag små metallformar med karamell (karamellisera socker, rör ned en sked vatten, rör om) och därefter gröt och gräddade i vattenbad i 160°.

Med passionsfrukt och med kakifrukt.


Fyll gröt i cakepopsformar (1 mandel per boll), frys och doppa sedan i vit choklad och en bit kokosfett, smält i vattenbad. Servera med coulis, här vinbärssås. Mixa och passera vinbär och blanda med florsocker till rätt sötma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar