fredag 4 mars 2016

Efterrättskocken lagar crème brûlée



Den här efterrätten lagade kocken nästan själv, tack och lov.

4 dl grädde
1,4 dl mjölk (minst röd, helst gammeldags)
85 g socker
5 äggulor
frön från en vaniljstång
ev. rivet skal från en citron

Vispa ihop grädde, mjölk och äggulor. Tillsätt sockret och vaniljen. Man ska aldrig tillsätt socker på ovispade äggulor, för då kan det bli hårda smulor. Låt dra en halvtimme (tja, det blev nog överhoppat) eller över natt. Fyll i små låga formar. Enligt recept 4 eller 6, men med våra formar blev det i varje fall 7. Ställ dem i långpannan. Sätt ugnen på 150°. Koka upp vatten i en vattenkokare. När ugnen är varm, ställ in plåten med formarna och häll vatten emellan. Grädda 55 minuter. Kocken var sedan försvunnen så jag bestämde själv att 10 minuter till inte kunde skada. Det står i receptet att de kanske får litet färg, men det märkte jag inget av. Låt formarna svalna och ställ dem kallt, gärna över natt. Man kan ställa in dem i frysen innan man bränner av.

Strö över 1 msk socker över varje form och bränn av. Vi har ju ingen brännare, så vi försökte med grillen, och det var inte direkt optimalt, fast det ser bra ut på bilden. Krämen blev varm och flytande igen, fast den hade varit i frysen.

Här med extra karamelliserat socker som dekoration istället. Man tager vad man haver.