Befria en lammstek från fett och senor och lös ut benet. Hacka ev. benet grovt till såsen. Hacka en liten lök och två vitlöksklyftor fint. Skär bort kanterna från 100 g formbröd och fräs detta och 1 msk hackad rosmarin i smör till fyllningen. Hacka även 15 svarta oliver utan kärnor och 100 g fårost eller blåmögelost och blanda i tillsammans med 1 msk olivolja och salt och chili.
Platta till lammet något med den platta sidan av järnet och bred ut fyllningen på insidan. Bind ihop.
Gör en marinad av 2 hackade vitlöksklyftor, 2 kvistar hackad rosmarin, 2 kvistar timjan och mortla detta med 4 msk olivolja, salt och peppar. Gnid in lammet utanpå och låt det marinera en halvtimme.
Skär en liten morot, en bit selleri, purjo och 1 lök i små tärningar.
Bryn försiktigt lammsteken i en gryta (det finns så mycket som lätt blir vidbränt på och inuti steken). Ta upp den och bryn även lammbenet, därefter de hackade soppgrönsakerna och litet tomatpuré.
Häll i 3 dl rödvin i tre omgångar och låt det koka in helt. Häll på 500 g lammfond (eller kalv-) och låt koka upp. Lägg i 3 kvistar timjan, 3 kvistar rosmarin och 1/2 oskalad vitlök. Lägg i köttet och ställ sedan in det i ugnen i 175°. Enligt receptet blir det färdigt på 35 minuter, men jag satte in en köttermometer och försökte få temperaturen till 70°, vilket tar längre tid. Tyvärr råkade lammet få vara inne något för länge, för att vara perfekt rosa, men det var gott ändå.
Veckla in köttet i folie och sila av såsen. Reducera den och smaka av den. Servera med t ex kroppkakor och diverse lämpliga stekta grönsakssorter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar