Kokbok för hem och skola är inte så dum. Man lär sig alltid något nytt, t ex verkar dagens platta havregryn (ångpreparerade?) ha varit något av en nymodighet på den tiden boken trycktes. Fortfarande var gryn väldigt ofta krossade gryn som skulle blötläggas före tillagning.
Idag har jag lagat en liten trevlig efterrätt ur kokboken: Kärnmjölkspudding.
4 dl kärnmjölk
1,5 dl socker
10 sötmandlar
1/2 citron
5 blad gelatin
1,5 dl vispgrädde
Fast eftersom en påse gelatin motsvarar 6 blad, kärnmjölk säljs i halvliterförpackningar och just den proportionen är lämplig, så blev det enklare så. Och jag brydde mig inte om att ändra mängden på de andra ingredienserna, men det blev bra ändå.
Lägg gelatinet i kallt vatten och låt det svälla. Skålla och hacka mandeln. Riv av det gula på citronen och pressa ur saften. Smaksätt kärnmjölken med sockret, mandeln och citronen. Smält gelatinet på svag värme. Tillsätt kärnmjölken lite i taget till gelatinet och rör hela tiden så det inte bildas klumpar. Vispa grädden och blanda i den i kärnmjölken. Häll krämen i en glasskål och låt den stelna i kylskåp.