Prinsessornas kokbok årgång 1952 ignorerar tydligen detta klassiska recept. Jag hade ju kunnat koka en enkel mannagrynsgröt istället. Fast så enkelt var det visst inte att koka mannagryn förr. Den rekommenderade koktiden är 1,5 - 2 timmar eller helst 3 timmar i värmeskåp efter 10 minuter på spis. Trots flitigt letande på internet har jag inte hittat något uttryckligt svar på varför koktiden förr var så lång. Troligen beror den förkortade koktiden på att mannagryn numera är förkokta (ångkokta), precis som andra gryn. På 50-talet var säkert mannagryn gjorda av vete, precis som nu. Däremot rörde det sig på Linnés tid om frön från mannagräset, koktid okänd.
Klappgröt är en riktigt fin efterrätt. Koka 1 dl mannagryn i 5 dl vatten. Tillsätt 1,5 dl koncentrerad lingondricka eller 2 dl lingonsylt och låt gröten få ett uppkok. Häll över i en bunke av rostfritt stål, som leder ut värmen bättre än plast, och vispa ända tills gröten är kall. Den blir så småningom alldeles vit och pösig av luften. Serveras med en klick lingonsylt och ev. med mjölk. Klappgröten behåller sin fina konsistens flera dagar i kylskåp.