måndag 3 december 2012

Vildand i romargryta


Man kan ju inte bara äta fisk, så på första advent blev det vildand i romargryta. På bilden upplockad ur lergrytan för att få litet färg.


En vildand sköljs, torkas, saltas, peppras och fylls med 200 g Mett (det är kryddad köttfärs, som man äter rå på smörgås bl a, men här i Bayern finns det inte, så jag tog till Bratwurst av den råa, röda typen). Lergrytan vattnas en kvart eller mer och så lägger man ca hälften av 150 g baconskivor i botten, lägger vildanden över och täcker med resten av baconskivorna. Så hackar man 1 lök och litet sopprötter och lägger över, häller på en kopp buljong och sätter på locket. Grytan ställs in i ugnen och värmen sätts på 200 grader. Det tar 90 - 120 minuter innan anden är färdig. På slutet tar man upp den och låter den steka utan lock en kvart eller så, medan grönsakerna passeras och vätskan späds med en liten skvätt rödvin, så det blir en god sås.

Lättlagat och gott (men det är inte mycket kött på en vildand precis). Det svåra är att tranchera fågeln på ett snyggt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar