tisdag 21 juli 2020

Prästgårdslimpa från 1920



Det är faktiskt väldigt gott, det här brödet ur Iduns kokbok, fast gammaldag sött förstås. Ursprungligen skulle 10 limpor bakas, men jag har minskat ner receptet till 3 stycken.

Kvällen innan hettas 1,5 dl svagdricka eller öl ("svensköl"?'!) upp till 80°. Blanda i 150 g sammalet rågmjöl och täck över bunken till nästa dag (rumstemperatur).

Blanda nästa dag detta med 3,5 dl mjölk, en del av upp till 800 g vetemjöl, 25 g jäst och 5 g salt. Knåda och jäs till dubbel storlek. Koka under tiden upp 25 g fett, 1,5 dl sirap med 10 ml fänkål, 15 ml pomerans och 5 ml anis. Låt svalna och blanda ner. Knåda igen och tillsätt mera mjöl. Låt jäsa igen. Forma limpor eller runda bröd (mina är gräddade i smörade formar) och grädda ca 1 timme. Sätt ugnen först på 250° och sänk sedan till 200°. Penslas med vatten och får svalna under dukar om de ska ha mjuk yta.