Skållat bröd är ett sätt att få bröd saftigt och hållbart och är vanligast i de södra landskapen. Men man ska inte hälla degvätska hetare än 80° över mjölet, för då får man inte bort klumparna.
1 l vatten (75°)
1 msk ättika (24%)
4 dl rågmjöl och 6 dl vetemjöl
Arbeta ihop ovanstående, låt stå tills temperaturen sjunker till 30° och blanda sedan i
1 tsk socker och 25 g jäst, som rörts ihop
Rör sedan även i
1 tsk salt
Ställ i kylen över natt.
Rör ihop 25 g jäst och 1 msk vatten och rör ner i degen. Blanda även ner
2,5 dl sirap och
4 dl rågmjöl och 6 - 8 dl vetemjöl och därefter
6 dl vetemjöl till, tillsammans med
2 msk brödkrydda (stött kummin, fänkål och/eller korianderfrö)
Arbeta ihop till en inte alltför fast deg och låt jäsa till dubbel storlek, vilket kanske tar 1,5 timmar. Knåda degen och gör först 2 runda limpor och lägg dem på en plåt att jäsa i 45 minuter. Grädda dem 40 minuter i 200°. Baka ut de två sista limporna när du har ställt in den första plåten i ugnen. När limporna tas ut ur ugnen ska de penslas med sirap utrört i vatten för att bli glansiga.
I två av limporna blandade jag i sammanlagt 300 g mixade rågkorn som hade citrussmak från tillverkningen av rågsherry (recept från Flashback).
Bra konsistens och smak på brödet! Kan rekommenderas! Eventuellt kan man minska ner sirapsmängden, men vi gillade smaken.
Detta bröd bakades i mitt hem till jul på 1960talet . Mina föräldrar hade med sig traditionen från deras hem.
SvaraRadera