fredag 10 januari 2020

Jakobsmusslor med saffran på fänkål



För såsen ska man helst reducera 5 dl apelsinjuice till1,5 dl och mixa med 80 g kallt smör, som beurre blanc. Smaksätt med cayennepeppar. Såsen får inte koka eller kylas.

Strimla fänkål och skär eventuellt även stjälkselleri i mindre bitar, men jag hade bara i fänkål. Fräs hackad lök och grönsaker i olivolja och häll över citronsaft, vitt vin och litet saffran. Koka upp vatten, gör ett kryss på 1 - 2 tomater i fästet och lägg i dem ca 15 sekunder i det kokande vattnet, ta upp och dra av skinnet. Ta ut kärnhuset (släng eller spara till en sallad) och skär tomatköttet i tärningar. Blanda med fänkålen.

Skölj av musslorna och stek dem i olja med örtkryddor ett par minuter på varje sida. Krydda. Servera musslor, fänkål och sås ihop.