onsdag 7 oktober 2020

Äppelpaj med chili

 

Pajdeg:

250 g mjöl

100 g kallt smör

70 g socker

1 nypa salt

1 äggula

1 - 2 msk gräddfil

Blanda, kyl 30 minuter, kavla ut och ställ kallt. Jag brukar alltid förgrädda pajdeg 7 minuter med kanterna stabiliserade med folie och 7 minuter utan.

Fyllning:

5 - 6 äpplen i klyftor

saft och skal av 1 ekologisk citron

60 g valnötskärnor, hackade

80 g brunt socker

1 msk hackade rosmarinbarr

1 - 2 hackade chilifrukter

50 g smör

Strö 40 g socker socker, finhackade nötter och rosmarin på botten. Lägg ut klyftorna (blandade med citronsaft) ovanpå. Strö över resten av sockret och chilin. Lägg på smörklickar och grädda 30 minuter i 200°.