onsdag 21 oktober 2020

Ölandslimpa

 

Receptet från bageriskolan på nätet har jag anpassat och minskat ner till en limpa.

280 g vatten 80°

1 tsk mald anis

1 tepåse fänkålste

1 tsk stött kummin

140 g vetefullkornsmjöl

8 g salt

Häll över vattnet, arbeta väl och låt stå över natt.

190 g kallt vatten

15 g jäst

45 g rågskikt

560 g vetemjöl

80 mörk sirap

60 g solrosfrön

Sist: 55 g russin

Arbeta allt väl och låt jäsa i kylkskåp över natt. Ta ut en halvtimme. Forma ett bröd, rulla det i fullkornsmjöl och låt jäsa i rumstemperatur. Sätt in i 250°, spruta in vatten med en blomspruta, sänk i omgångar till 200° och spruta flera gånger in vatten. Grädda sammanlagt ca 1 timme.