Om man har en massa brödrester, men inte är sugen på Knödlar, kan man ju tillaga Farmors brödsoppa.
300 g bröd (råg/vete) av typ tysk standard
1 l vatten
2 buljongtärningar
1 tsk svartpepparkorn
4 finhackade gula lökar
150 g bacon- /skinktärningar
2 vitlöksklyftor
1 struken tsk salt (fast jag tog mindre)
1 msk persilja
Koka upp vatten, buljongtärningar, samt pepparkornen i en tesil. Blanda ner brödtärningarna. Om det är riktigt torkat bröd, inte bara torrt, kan det behövas mer vatten / buljong. Låt stå rätt länge beroende på brödets beskaffenhet. Stek den hackade löken och skinktärningarna lätt. Pressa vitlöken och mortla den sedan med salt.
Koka långsamt upp brödsoppan och rör hela tiden med träsked / -gaffel. Rör tills soppan har vällingkonsistens. Blanda i lökblandningen och vitlök och låt allt koka igenom.
Enligt receptet ska man dessutom knäcka i två ägg och låta koka upp under omrörning, så att de fäller ut. Jag tycker inte att det låter bra, men farmor till soppan tyckte nog det.
Persiljan rör man i precis före serveringen. Det ser litet vackrare ut med hackad färsk lök som dekoration.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar