måndag 18 juni 2012

Födelsedagstårta med jordgubb/smultron och fläder



Den här födelsedagstårtan var rätt så snabbgjord på färdigköpta tårtbottnar. Receptet har jag hittat på själv för en gångs skull.

Fläderblomsmousse:

Knappt 1 dl fläderblomskoncentrat
500 g kesella
5 dl grädde
6 blad gelatin
drygt 1/2 dl socker

Det är möjligt att man kan utesluta gelatinet om man använder 40%-ig grädde, men här får man inte tag på något bättre än 32%. Blötlägg gelatinet och smält det sedan i fläderblomssaften. Tillsätt sockret och kesellan litet i taget och rör ordentligt. Vispa grädden och vänd ner den.

Bred litet jordgubbssylt på varje botten och bred därefter över flädermoussen. Översta lagret garnerade jag med smultron. Det skulle ha blivit fler om det inte hade börjat regna medan jag plockade. Om man låter tårtan stelna i en tårtring får man spara litet mousse till senare och försöka bre på den efteråt. Skavankerna doldes sedan effektivt med hackad osaltat pistaschnöt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar