Här har vi ett snapsrecept från 1769, som i o f s har blivit modifierat.
Pomerans, citronskal, kanel, anis/fänkål/kummin, en skvätt sherry, en sockerbit och klar snaps får stå en veckan innan kryddorna avsilas.
Brödet med sesamfrön och råg- samt vetemjöl snoddes för att se ut som en rustikal fransk baguette. Blev bakat på en höft.
Nu har nog de första nässlorna dykt upp, men den här soppan är gjord på de sista djupfrysta nässlorna, ca en knytnävsstor mängd förvälld nässlor på en halv liter vatten och en halv burk kokosmjölk (då kocklärlingen inte fick inta mjölkprodukter just då), och det smakade ju gott, men nässlorna har starkare smak än kokosmjölk, så för den sakens skull kan man lika ha i en slatt grädde. Serveras med pumpakärnsolja.
En sylta på en bit rimmad oxtunga och diverse förvällda grönsaker. Jag hade i en ordentlig mängd vinäger och var rädd att syltan skulle bli för sur, men inte alls; som vanligt dämpade gelatinet vinägersmaken mer än jag trott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar