måndag 11 mars 2013

Valnötskaka från Engadin


Ett klassiskt recept, som kocklärlingen klarade med bravur.


Mördeg:
500 g mjöl
300 g kallt smör i småbitar
2 ägg
200 g socker
1 krm salt

Fyllning:
400 g grovhackade valnötskärnor
200 g socker
200 ml grädde

Gör en mördeg och låt den vila i kylskåp minst 1 timme. I receptet stod det att man skulle smöra en form med löstagbar kant, men vi tog en stor quicheform, för kakan blir inte så hög. Kavla ut hälften av degen och lägg den i formen.

För fyllningen ska sockret karamelliseras i en stor panna och därefter tillsätts valnötterna och sedan grädden litet i taget under omrörning. När allt är väl blandat brer man ut smeten på bottnen (den stelnar rätt snabbt) och kavlar ut ett lock av resten av mördegen och lägger det ovanpå och trycker till kanterna. Om man får rester över kan man göra några dekorationer. Några valnötskärnor kan också läggas på som dekoration. Gräddas ca 45 minuter i 180 grader. Efter en halvtimme kan man lägga på en bit folie, så kakan inte blir för brun. Den är mycket god, mycket mättande och mycket hållbar om den förvaras i kallt och lufttätt.


Kocklärlingen gjorde också en béarnaisesås (fast reduktionen hade jag redan färdig - till skillnad mot Vår Kokboks recept och i enlighet med kocklärlingarnas kokbok - innehåller reduktionen dragonvinäger och inte någon annan vinäger, och vin istället för vatten). Det svåra är dock att röra i äggulor och skirat smör utan att den skär sig. Vi hade ingen färsk dragon, men såsen smakade dragon ändå, tack vare den smaksatta vinägern. Prickarna i såsen är persilja (djupfryst). Kocklärlingen gjorde jobbet perfekt. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar