onsdag 23 september 2020

Kalvbiff med vermouth-räksås

 

Sås:

1 schalottenlök, finhackad

10 g smör

(mjöl)

150 g torr vermout (kockar använder Noilly Prat)

400 ml kalvfond

250 g grädde

salt, peppar

rivet citronskal

2 - 3 msk citronsaft

100 g räkor

Fräs löken i smör. Häll över vinet och låt koka in till hälften. Tillsätt fond och grädde och låt koka in till 400 ml. Red eventuellt. Mixa, sila vid behov, smaka av.

12 körsbärstomater, skållade och skalade

150 g gula linser, kokta, helst inte till mos som på bilden

300 g stjälkselleri i fina små bitar

450 g morötter (knippa), tunna, skalade men med en aning blast kvar

1 schalottenlök, hackad

20 g smör

hackad persilja

600 g kalvfärs

2 tsk dijonsenap

1 ägg

salt, 1/2 tsk piment d´espelette (eller kanske peppar plus cayenne)

8 msk olivolja

socker, peppar för morötterna

Fräs löken i smör och låt den svalna. Blanda den med persilja, senap, ägg och kryddor i färsen och forma 4 biffar. Stek dem i en del av olivoljan på alla sidor ca 3 - 4 minuter och låt dem bli färdiga i ugn 160° ca 15 - 18 minuter. Fräs morötterna i olivolja, krydda, häll på litet vatten och lägg på locket. Låt koka färdigt på ca 10 minuter. Fräs även sellerin i olja och hetta upp linserna.

Koka upp och mixa såsen igen. Tillsätt räkorna och låt dem bli varma. Dekorera med persilja.