Det här brödet från Ploetzblog.de innehåller bara en sked sirap och smular inte alls! Konsistensen är utmärkt alltså.
250 g vetemjöl special
250 g dinkelmjöl
50 g havregryn
50 g mest kli och litet dinkelfullkornsmjöl
10 g salt
4 - 5 g jäst
10 g sirap
325 g kärnmjölk
55 g vatten
Blanda allt och knåda mycket väl. Det står 15 minuter i maskin, men så länge vågar jag aldrig ha på maskinen. Kyl degen en timme. Knåda ca 5 minuter. Vik degen, d v s dra upp den och lägg den över från fyra håll. Jäs i kyl 1 timme till. Vik igen. Jäs i kyl 45 minuter. Vik igen. Forma en limpa och låt jäsa i rumstemperatur 30 minuter. Skär ett kryss efter 15 minuter. Grädda i 220° i ca 40 minuter.