onsdag 2 september 2020

Rågbröd att rosta

 

Konsistensen blev väldigt bra. Det fungerade perfekt att skära upp och rosta. Ett recept från Ploetzblog.de

Dock hade jag inget rågfullkornsmjöl, så det blev dinkelfullkorn. Obs att man måste ha en slatt surdeg från början.

Surdeg:

100 g rågfullkornmjöl

100 g rågmjöl

180 g standardmjölk

20 g surdeg

Rör ihop och låt stå i rumstemperatur ca ett dygn.

Kokt deg:

20 g rågfullkornmjöl

100 g mjölk

Rör ihop och hetta upp till ca 65°. Ta bort från plattan och rör ett tag till. Fyll om och kyl minst 4 timmar.

Salt-jäst:

110 g vatten

10 g jäst

11 g salt

Rör ut och ställ över natt i kylskåp.

Deg:

Surdeg

Kokt deg

Salt-jäst

100 g äggvita (från ca 2 - 3 ägg)

450 g rågmjöl

40 g rumsvarmt smör

20 g socker

Blanda allt utom smör och kör i maskin. Tillsätt smör och fortsätt arbeta degen. Låt jäsa 60 minuter i rumstemperatur. Kläd ut en avlång (liten) bakform med bakplåtspapper, eller smörj in. Fyll i degen och låt jäsa 90 minuter till i rumstemperatur. Sätt ugnen på 250° och ställ in formen. Sänk till 200° och grädda först 50 minuter i form, därefter 10 minuter utan form.