torsdag 25 mars 2021

Danskt rågbröd

 

Ett recept från Plötz blog. För en stor brödform.

Surdeg:

60 g rågfullkornsmjöl

45 g vatten

6 g surdeg från kylskåpsburken

Blanda och låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Surdegen blandas med:

245 g rågfullkornsmjl

245 g grövre vetemjöl (ej fullkorn, heter 1050 i Tyskland)

500 g vatten

1 g jäst (här, utan hos Plötz)

Arbeta ihop degen. Jag lät den stå till nästa dag i kylskåp och därefter hela förmidagen i rumstemperatur. Plötz anger 10 timmar i 18° (utan jäst).

Deg enligt ovan blandas med:

320 g rågfullkornsmjöl

165 g vatten

Rör ihop och häll i en smord brödform. Pensla med vatten och strö över havregryn. Låt jäsa i rumstemperatur. Enligt receptet utan jäst i 5 timmar, för mig räckte drygt 2 timmar. Låt svalna. Skär upp tidigast nästa dag.