Ett recept från Plötz blog. För en stor brödform.
Surdeg:
60 g rågfullkornsmjöl
45 g vatten
6 g surdeg från kylskåpsburken
Blanda och låt stå ett dygn i rumstemperatur.
Surdegen blandas med:
245 g rågfullkornsmjl
245 g grövre vetemjöl (ej fullkorn, heter 1050 i Tyskland)
500 g vatten
1 g jäst (här, utan hos Plötz)
Arbeta ihop degen. Jag lät den stå till nästa dag i kylskåp och därefter hela förmidagen i rumstemperatur. Plötz anger 10 timmar i 18° (utan jäst).
Deg enligt ovan blandas med:
320 g rågfullkornsmjöl
165 g vatten
Rör ihop och häll i en smord brödform. Pensla med vatten och strö över havregryn. Låt jäsa i rumstemperatur. Enligt receptet utan jäst i 5 timmar, för mig räckte drygt 2 timmar. Låt svalna. Skär upp tidigast nästa dag.