torsdag 25 mars 2021

Vridet rotbröd, typ baguette, alt. ciabatta

 

2 stycken baguetter - från Plötz blog. Han har dock bakat det med specialmjölsorter. Obs, det är potatis i degen och det är rätt så grovporigt! Obs, det är annars ganska likt föregående recept. Men bättre!

Surdeg:

50 g vetemjöl special

50 g vatten (50°)

5 g surdeg

Rör ihop och låt jäsa över natt.

Fördeg:

150 g vetemjöl special

150 g kallt vatten

0,15 g jäst

Rör ihop och låt jäsa över natt tillsammans med surdegen i rumstemperatur.

Blanda fördeg och surdeg med:

300 g vetemjöl special

125 g vatten (20°)

12 g salt

18 g olivolja

3 g färskost

62 skalkokt och skalad, pressad potatis

Arbeta degen väl. Tillsätt 40 g vatten (20°) och knåda litet till. Låt degen vila 3 timmar i rumstemperatur. Dra och vik degen varje halvtimme under de första två timmarna. Undvik att pressa ut jäsningen. Häll ut degen på bakbordet och forma antingen ciabatta eller vridet bröd. Låt bröden vila i mjölade bakdukar 30 minuter. Jag lät dem jäsa på mjölat bakplåtspapper med en vikt kant emellan. Vrid bröden direkt före gräddning. Grädda i minst 250°, helst på baksten i 30 minuter med ånga. Sänk så småningom till 230° och därefter till 200° och grädda 10 minuter extra (i alla fall gjorde jag det).