Jodå, en gång i tiden var dagens mästerkockars läromästare Tore Wretman också kocklärling. I hans självbiografi-kokbok kan man läsa närmare om detta. Där finns också receptet på kåldolmar, som dagens kocklärling har testat.
Tore Wretman tycker att man ska ringla sirap över kåldolmarna.
Kåldolmar med potatismos
Till efterrätt blev det Pfälzer Weinsuppe. Jodå, den smakade. Men den var i princip som vit glögg. Alkoholen fick en att hosta under skedandet.
Koka upp 1 l vitt vin från Pfalz med 60 g socker, 1 msk citronsaft och en kanelstång. Ta ut kanelstången. Rör ut 1 msk potatismjöl med 2 msk kallt vatten och rör ner i det kokande vinet. Rör ihop 2 äggulor med 125 ml grädde och vispa ner i soppan som inte får koka mer. Servera med smörstekta brödkrutonger.
Av potatismosresterna gjorde kocklärlingen pommes duchesse. Hertiginnepotäter. Per 250 g potatismos blandar man i 1 äggula, kryddar evtuellt och spritsar ut små toppar. Penslas med ägg och gratineras i ugn. Spritsningen måste nog övas mer.
Eftersom kocklärlingen mycket gärna smakar av sirapen till kåldolmarna, rörde jag ihop en bohusländsk efterrätt, kallad sirapskräm, bestående av 8 dl vatten och 4 dl sirap, samt 4 msk (eller mer) potatismjöl som får koka upp. Men det räcker nog med en halv sats, för förutom bland sirapslystna kocklärlingar, verkade intresset för denna efterrätt vara begränsat. Den är rätt söt alltså. Serveras med mjölk enligt originalreceptet eller med en klick grädde om den ska fotograferas.
Ja, det här är punschbollarna som jag gjorde av kaksmulor och skrev om i förra inlägget.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar