Recept utan choklad: Fishcakes med mangold.
Recept med choklad:
Kocklärlingen gjorde Brownie med karamelliserad pistage, men med pistagen i botten. Jättegod!
The one and only julgodis, som jag alltid måste göra åt kocklärlingen, men i år gjorde han sina Dunderblockar själv. Egentligen heter de Hillevis finska nougat. Något annat julgodis brukar det aldrig bli.
I ett matlagningsprogram på TV sade stjärnkocken att varje utbildad kock måste kunna göra mousse au chocolat, men det finns inte på matsedeln där kocklärlingen jobbar, eftersom det är bayersk mat som gäller. Det finns en massa olika varianter på mousse au chocolat; mörk svårsmält och mousse som har äggvita och eller grädde tillsatt. Här hittade jag en mousse som innehåller allt svårt man kan tänka sig för en kocklärling och dessutom fick han vispa allt för hand, för att visa att det också går om man har muskler i armarna. Det gick faktiskt strålande!
Ingredienser:
2 ägg
30 g socker
1 msk konjak (men kocklärlingen ville absolut ha rom i - det spelar ingen roll, man kan ta någon likör också eller strunta i alkoholen, precis som man vill)
100 g mörk choklad (vi tog blockchoklad, för det stod det i kockarnas kokbok att man gör)
2 msk starkt bryggt kaffe (fast det slopade vi)
60 g smör
2 dl grädde
Hur man gör:
Dela äggen i vita och gula. Vispa äggulorna med socker och alkohol i vattenbad över varmt (det stod ingenting om kokande) vatten tills de blir tjocka och vispa dem sedan kalla utanför vattenbadet (här var vi litet tveksamma om konsistensen, men slutet blev gott, så då måste väl allt ha varit gott). Smält chokladen i kaffe eller i vattenbad och blanda ner smöret i små klickar och rör om tills det smält. Blanda ner chokladen i ägguleblandningen. Vispa äggvitor och grädde för sig och blanda försiktigt ner dem i blandningen (som inte ska vara varm). Ställ moussen kallt. Den blev otroligt god!
Sen gjorde kocklärlingen fattiga julriddare. Per portion brer man 2 skivor vitt bröd med smör och lägger pepparkakor på den ena skivan, täcker med den andra och doppar dem i pannkakssmet och steker dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar