lördag 25 augusti 2018

Franska klassiker



Från Top Chef France, rätter som kockarna delvis har moderniserat på diverse sätt (samma rätter kan sorteras under olika rubriker förstås:

Velouté de laitue - salladsoppa
Spenat - ägg
Toast le galopin - fattiga riddare
Toast le welsh - welsh rarebit
Moules frites - musslor och pommes frites (belgisk rätt)
Soupe à l´oignon - löksoppa
Oeuf mayonnaise - ägg med majonnäs
L´oeuf au plat - stekt ägg
Royale - äggstanning
Vichyssoise - potatis- och purjosoppa

Canard à l´orange - anka med apelsin
Pithivier - köttpaj i smördeg
Tête de veau - kalvhuvud, oftast som pressylta (president Chiracs älsklingsrätt med remouladsås)
Carré de veau de lait rôti en croûte de pain de mie, laitue braisée, pommes soufflées et jus de veau tranché (stekt kalvkarré med brödskorpa, bräserad sallad, pommes frites uppblåsta och sås)
Canard rôti - stekt anka
Le petit salé - linser med fläsk och korv
Choucroûte - surkål med fläsk och korv
Pot-au-feu - köttgryta
Boeuf Bourguignon - nötgryta med rödvin
Boeuf carottes - nötgryta med morötter
Poulet basquaise - kyckling med paprika, tomat, vitlök
Tartiflette - potatisgratäng
Jambon grillé - stekt skinka
Blanquette de veau - kokt kalv i gräddsås
Endives au jambon / Chicon-Gratin (belgisk rätt) - chicoré med skinka och béchamelsås
Ratatouille - sydfransk grönsaksröra
Brandade de morue - purée de pommes de terre - saltad rökt torsk med potatismos
Volaille en vessie - fågel kokt i grismage, mycket avancerad rätt
Les Pâtes carbonara - spaghetti carbonara
La volaille de bresse aux morilles - bressekyckling med murklor
Kyckling - zucchini

Le Mont-Blanc - efterrätt med kastanjpuré
La tarte aux pommes - äppelkaka
Pommes d´amour - karamelläpple
Riz au lait - mjölkris
Gaufre - våffla (belgisk rätt)

Fransk vägkrogsmat:
Assiette de crudités - råkostsallad

Le lapin à la moutarde - kanin med senapssås
Le maquerau pommes vapeur - makrill med ångkokt potatis

Mousse au chocolat

Fransk bistromat:
Salade parisienne - skinka, sallad, ost, champignoner, ägg, potatis
Le jambon-beurre - sandwich med bröd, skinka, smågurkor
Saumon froid à la parisienne / Sauce vénitienne - kall lax med fisksås med kapris och örter
Maquerau au vin blanc - makrill med vitt vin
Carottes râpées - rivna morötter
Tomate mozzarella
Avocat crevettes - avokado med räkor / kräftor
Croque-monsieur

Fransk skolbespisningsmat - som barn ofta inte gillar:
Filet de magret de canard et salsifis -ankbröst med svartrötter
Tonfisk - zucchini
Echine de porc - choux de Bruxelles - fläskkarre med brysselkål
Boudin noir - pommes - blodkorv med äpple
Spenat - kalvlever
Morot - torsk
Tomates farcies- fyllda tomater
Skinka - endiver
Le poisson pané - panerad fisk
Jambon coquillette - skinka och makaroner
Poulet - pommes - kyckling med pommes frites
Korv och mos
Spaghetti Bolognese
Hamburger
Choux bruxelles - brysselkål, hatad i alla varianter
Le foie de veau - kalvslever
Poulpe - bläckfisk
Oeufs florentins et épinards, sauche mornay - ägg med spenat och ostsås
Le chou farci - kåldolmar med savoykål
Foie de veau - brocolis - kalvlever med broccoli


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar