fredag 31 augusti 2018

Jansson, Jansson, världens bästa Jansson



Janssons frestelse är verkligen inte så lätt att transportera och värma upp för t ex ett julbord, så jag har tidigare testat varianter som friterade Janssonbollar och liknande. Inget fel med dem, tvärtom, men om man har köttbullar och vegetariska "kött"bullar, så kanske det räcker med dem. Ovan fyrkantig potatis med hål (äppelskruttsurtagare), samt ploppen och fint skuren stekt potatis. Samtlig potatis är förvälld 5 minuter och brynt efteråt. 

Jag ska ju bara säga att den här varianten är väl så trevlig, men det är garanterat ingenting som jag kommer att göra till ett smörgåsbord för en massa folk. Det finns en orsak till att bara kockar på stjärnrestauranger sitter och snitsar potatis till sina gäster.


Här fylld med en icke-ugnsbakad variant.
600 g lök, halverad, skivad, brynt i smör och en aning socker
250 ml buljong hälls på och får koka in tillsammans med
2 burkar ansjovisfiléer
250 ml grädde och
200 g stekta potatistärningar tillsätts och får puttra ett tag

Potatisen var genomstekt och det fungerade väl rätt så bra i ovanstående variant, men i den undre varianten i pajskal, så blev den dock rätt mosig i ugnen, så man kan ju fundera på om den bara skulle vara ytligt brynt för bättre effekt.
Nedan är fyllningen blandad med 3 uppvispade ägg och 1,5 dl riven ost.


Prinsessornas kokbok, recept 110, årgång 1941: Tartletter och pajdegssvampar. Glöm det där med pajdegssvampar på baksidan av mazarinformar, det är inte värt besväret. Men i de här portionsformarna (hittade på Götene Second-Hand) fungerar det väldigt bra enligt receptet.

150 g smör
150 g mjöl
4 msk grädde
Gör en pajdeg. Kyl en halvtimme. Kavla ut.

Pajformarna ska vara smörade och mjölade. Ta ut en cirkel deg som är något större än botten och lägg i. Skär ut en rektangel som är lagom stor för sidorna. Kläm till skarvarna.

Klipp till en bit bakplåtspapper som passar i formen. Skrynkla ihop och släta ut igen. Lägg i den. Fyll med ris ända upp. Obs, detta fungerar utmärkt! Grädda i 200° 15 minuter med ris i. Ta ut, låt svalna något. Ta bort papper och ris. Grädda 5 minuter till.




Fyll pajskalen med fyllningen. Det går också att fylla pajformar utan deg med fyllning. Men bäst är det med pajdeg. Grädda 20 minuter till. De måste svalna en del innan de stjälps upp.
Det blir väldigt bra Janssonkänsla, förutom att fyllningen är fast. Potatisens konsistens kan man jobba på. När pastejerna är kalla smakar de också bra, men inte riktigt så mycket fisk. Men det här är en variant som jag ska fundera på till julbordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar