måndag 11 mars 2019

Sabinabröd ur Prinsessornas Kokbok



Ett fast och hållbart bröd.

4 dl mjölk
2 dl mörk sirap
2 msk flottyr
500 g grovt rågmjöl
125 g vetemjöl
90 - 100 g jäst utrörd i 1/2 - 1 dl ljum mjölk
2 msk outspädd ättika (jag tog 24%-ig och då smakar brödet nästan som surdegsbröd)
3 pomeransskal (riv det mörka)
1 - 2 tsk salt

Ta undan litet av mjölken och ljumma den för sig till jästen. Ljumma resten av mjölken, sirapen och flottyren. Blanda allt utom den utrörda jästen. Tillsätt den senare. Degen är ganska tung. Arbeta allt väl. Gör en fast limpa och lägg den i en lång smord brödform. Låt den jäsa till dubbel storlek, vilket kan dröja ganska länge. Obs, brödet ska bara jäsa en gång. Baktiden är 1 timme och 15 minuter, så ugnstemperaturen får inte vara för hög. 175° till en början kanske, och sänk sedan om det behövs. Och / eller täck brödet. Låt brödet sedan svalna i en handduk eller under formen, så att skorpan inte blir för hård. Skär det tunt efter 1 - 2 dagar. Om man använder sur mjölk som degvätska kan ättikan uteslutas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar