söndag 20 januari 2019

Godrån, gorån ur Iduns Kokbok, 1920



I riktigt gamla kokböcker hittar man ofta kaksorter som har försvunnit, t ex sockerspån, mandelspån och godrån. Prinsessornas kokbok från 40-talet har inte med godrån längre, men det har Iduns kokbok från 1920, fast bara två varianter. Det fanns massor av recept förr. Nu har jag testat ett av recepten. Det här är ingen smet, utan en deg, som kavlas ut och skärs ut i lagom storlek.

Liten sats av det enklaste receptet:

1 dl vispgrädde
50 g florsocker
140 g mjöl
105 g mjukt smör

Vispa grädde och socker till hårt skum. Sikta mjölet och rör ner det. Vispa smöret pösigt och rör ner det. Ställ degen kallt ett par timmar. Kavla ut tunt och ta ut rundlar i den storlek som järnet har (gör ett pappersmått). Grädda på hett järn, men på låg temperatur. 

Man skulle ju kunna förfina receptet med vanilj och apelsinskal om man ville...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar