lördag 26 december 2020

Minipajer med sesam i degen

 

 

Det här är också ett tyskt bagerirecept, men kanske inte så typiskt, så jag väljer att lägga ut det här. Se annars Min tyska kokbok för andra bakverk (och annat).

Man ska egentligen ha små engångsformar för pajer i aluminium. Det kanske skulle passa även med mazarinformar faktiskt, men nu fuskade jag till det i serveringsringar med folie kring botten; därav den ojämna kanten.

Obs att degmängden och fyllningen inte är proportionerlig. Det behövs nog ca 5 ggr så mycket fyllning för ca 40 minipajer. Jag fick ut 8 stycken och hade en massa deg kvar.

100 g havregryn

100 g rostade sesamfrön

250 g hett vatten

Låt detta svälla en timme.

215 g surdeg (obs måste inte vara någon särskilt verksam surdeg, tror det är mest för smakens skull)

180 g rågmjöl

200 g vetemjöl special

150 g vatten

15 g jäst

10 g salt

Knåda med svälldegen och låt jäsa en halvtimme ifall degtemperaturen är ca 27°. För varje form behöver man 30 g deg (formar på 70 cm i diameter, på bilden flata, runda). Kavla ut och lägg i smörade formar.

Fyllning för ca 8 stycken minipajer:

30 g kokt kalkonbröst, finskuret

13 g lök och 42 g svamp, hackade och frästa i olja

20 g majskorn från burk

20 g hackad paprika

15 g riven ost

Äggstanning:

1 ägg

30 g gräddfil/grädde/mjölk

5 g gräslök

1 g kryddning

Fördela fyllningen i formarna och häll äggblandningen över. Grädda 22 minuter i 220°.