Det här är också ett tyskt bagerirecept, men kanske inte så typiskt, så jag väljer att lägga ut det här. Se annars Min tyska kokbok för andra bakverk (och annat).
Man ska egentligen ha små engångsformar för pajer i aluminium. Det kanske skulle passa även med mazarinformar faktiskt, men nu fuskade jag till det i serveringsringar med folie kring botten; därav den ojämna kanten.
Obs att degmängden och fyllningen inte är proportionerlig. Det behövs nog ca 5 ggr så mycket fyllning för ca 40 minipajer. Jag fick ut 8 stycken och hade en massa deg kvar.
100 g havregryn
100 g rostade sesamfrön
250 g hett vatten
Låt detta svälla en timme.
215 g surdeg (obs måste inte vara någon särskilt verksam surdeg, tror det är mest för smakens skull)
180 g rågmjöl
200 g vetemjöl special
150 g vatten
15 g jäst
10 g salt
Knåda med svälldegen och låt jäsa en halvtimme ifall degtemperaturen är ca 27°. För varje form behöver man 30 g deg (formar på 70 cm i diameter, på bilden flata, runda). Kavla ut och lägg i smörade formar.
Fyllning för ca 8 stycken minipajer:
30 g kokt kalkonbröst, finskuret
13 g lök och 42 g svamp, hackade och frästa i olja
20 g majskorn från burk
20 g hackad paprika
15 g riven ost
Äggstanning:
1 ägg
30 g gräddfil/grädde/mjölk
5 g gräslök
1 g kryddning
Fördela fyllningen i formarna och häll äggblandningen över. Grädda 22 minuter i 220°.