Det blir ca 25 stycken på 60 g
20 g jäst
5 dl kall mjölk
1 msk vaniljsocker (äkta)
500 g mjöl
Knåda ihop ingredienserna väl och låt degen jäsa över natt i kylskåp. Ta ut den och låt den acklimatisera sig en halvtimme.
400 g mjöl
200 g socker/vit sirap (här sirap)
1 ägg
1,5 g saffran som fått dra över natt i 1-2 msk konjak
150 g smör
50 g kvarg/kesella (40%)
10 g salt
Rör ihop socker/sirap med smör, kesella, saffran. Kör degen med den blandningen och mjöl och ägg. Tillsätt mot slutet salt. Knåda väl.
Låt jäsa. Planen var 45 minuter, men degen behövde 45 minuter till. Forma bullar och låt dem stå 10 minuter. Forma korta korvar och låt dem stå 10 minuter till. Gör kusar och låt dem jäsa ca 25 minuter. Obs, baka inte ut alla på en gång, för då får de sista jäsa för länge.
Pensla med uppvispat ägg. Garnera med russin som fått dra i 4 msk konjak över natt. Grädda ca 8 minuter i 220°.
Pensla dem gärna med vaniljsockerlag direkt efteråt. Lika delar socker och vatten uppkokat med vanilj. Bullarna blir dock klistriga efteråt, men både goda och glänsande.