Det har trots allt förekommit en del matlagning under den sista tiden, även om vi mest lever på matjes i stugan. Nu är dock semestern slut och både kocklärlingen och hans morsa har börjat laga mat, men någon bloggning har det inte varit tid för. Här kommer i alla fall några av kocklärlingens senaste övningar.
Fyllda ägghalvor på halvt ugnstorkade tomater. Observera spritsningen!
Ostgratinerade pannkakor fyllda med grönsaksbrunoise, vilket är mycket finskurna grönsaker, rostade i stekpanna.
Spätzle, hemgjord rödkål och piccata (schnitzel vänd bara i mjöl). Vi glömde tyvärr de glaserade äppelklyftorna till rödkålen.
Blomkålssoppa med mannagrynsklimp samt panna cotta. Egentligen är det inte i krämig soppa som mannagrynsklimparna ska serveras, utan i klar buljong. Men dagen innan hade vi misslyckats med klimparna och så kom kocklärlingen på att han hade glömt hur man gör blomkålssoppa, så då blev det den här kombinationen. Ja, och så åt vi rårakor också. Det här är inte allt som kocklärlingen övat på hemma, men ibland hänger inte kameran med. Orsaken till att vi misslyckades med mannagrynsklimparna, vilka jag inte heller har gjort förut, är att smöret och ägget ska ha rumstemperatur. 50 g smör rörs pösigt, så tillsätter man ett ägg, 1/2 tsk salt, litet muskot, 100 g mannagryn och 1 msk vatten. Sedan ska detta få svälla minst 30 minuter. Vilket inte stod i den unge kockens skolkokbok, utan det blev till att googla och rådgöra sig med en klimpexpert, som vi träffade på en konsert med den jämtländska gruppen Triakel i Muenchen.
Blomkålssoppan gjorde vi förhoppningsvis på kockmanér. Kokboken är litet svårläst i soppkapitlet. Först fräste vi finskurna vita grönsaker, nämligen det vita på purjon och litet selleri, samt i detta fall de tråkigare bitarna av blomkålen, i smör och pudrade över litet mjöl, när grönsakerna fräst litet. Så hällde vi på buljong (som i idealfallet är hemmagjord, men det var inget idealfall) och lät allt koka tills det blev mjukt. Sedan hade vi även i blomkålsbuketterna och lät dem koka tills de blev mjuka och så mixade vi allting och tillsatte grädde.
Panna cottan ingår inte i måstelistan, men varför ska inte en nybörjarkock få göra någon efterrätt ibland, bara för att det kommer senare i läroplanen? Det är f ö extremt dåligt med efterrätter i skolkokboken. Men bayersk kräm, stekta äpplen samt apfelstrudel tror jag serveras av kocklärlingens kolleger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar