Av en ren tillfällighet har det blivit en väldig massa ostkakor de senaste dagarna. Först och främst var jag sugen på att testa det här nya receptet på tysk ostkaka med chokladlock.
Sen har jag nu gjort småländsk ostkaka inför årets julbord och till vårt eget julfirande. Det blev två omgångar på vardera 6 l mjölk.
Och dessutom har jag lovat att göra en tårta till kyrkbasaren i morgon. Då blir det björnbärscheesecake, bara för att den är så väldigt god och för att det ligger så många påsar med björnbär i frysen.
Receptet till den första ostkakan med russin och choklad:
Mördegsbotten:
250 g mjöl
50 g mald mandel
80 g socker
1 ägg
150 g smör
Den ska vila före utkavlingen och kan t o m frysas (har testat).
5 äggvitor
5 äggulor
1 msk vaniljsocker
150 g socker
1 msk citronsaft
800 g kesella
60 g smält smör
150 g russin
150 ml mjölk (men jag tog grädde, då kvargen var mager)
60 g mjöl
1,5 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
200 g blockchoklad
Rör ihop äggulor, vaniljsocker, socker, citronsaft, kesella, smör, russin och grädde. Blanda mjöl med potatismjöl och bakpulver och rör ned i kesellasmeten.
Bred ut smeten på den utkavlade mördegsbottnen (plåtstorlek) och grädda ostkakan 35 - 45 minuter i 180 grader. Låt den kallna. Smält chokladen i vattenbad och bred den över kakan och låt den kallna igen. Jättegod!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar