I skolan hade alla kocklärlingarna gjort petit-choux-deg och då kunde det ju passa bra att testa ett potatisrecept med den degen. Man blandar alltså potatismos med degen, formar t ex bollar och friterar dem. Vad vi lärde oss: Om man låter dem vara i litet för länge, så spricker de upp.
När fritösen ändå var framme så friterade vi äpplen också. Men det blev inte riktigt perfekt. Fast gott var det.
Dessutom kokade vi brysselkål, plockad direkt från brysselkålstången, köpt i gårdsbutiken. Så smakar den mycket bättre än köpt i påse. Kocklärlingen visste i o f sig redan att man ska skära av litet och skära ett kryss i innan kålen blancheras några minuter, kyls av hastigt i kallt vatten och sparas tills det är dags för ett recept.
Ett gott recept är att koka in litet grädde, smaksätta med grovkornig senap (inte söt) och så värma upp halverad brysselkål i grädden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar