Saure Zipfel heter den här maträtten, kan möjligtvis översättas med sura snoppar (?). Då behöver man tysk bratwurst (inte av den helt råa typen, utan den här mera vita korven) i lagom mängd. Fast först kokar man 4 lökar i ringar, 2 lagerblad, 1 nejlika, 5 pepparkorn, 5 enbär och 1/2 l veteöl ca 20 minuter. Därefter får korvarna dra i lagen ca 15 minuter och serveras med bröd och veteöl.
Fürst Pückler-efterrätt: Fürst Pückler var en kändis på sin tid och fick en trefärgad glass uppkallad efter sig. Den här kvarg-rätten är väl inspirerad av glassen. Den är mycket lättgjord (förutom att man lätt kladdar ner glaset när man fyller det) och god. I receptet stod det att det skulle vara mager kesella, men jag tog en gräddigare variant. 500 g kesella blandas med socker och vaniljsocker efter smak och delas i 3 delar. Den ena delen smaksätts med fröna ur en vaniljstång, den andra med 200 g jordgubbar (här: smultron) och den tredje med 1 msk kakao. Så skiktar man kvargen i glas och dekorerar med chokladrasp och jordgubbar.
Fisk med potatiskräm, morötter, gurka och brysselkål. Det skulle vara kabeljo, men jag hade sej hemma. Först förbereds gurkan (2 för 4 portioner). Skala den, halvera den, skrapa ur kärnorna och skär den i skivor. Fräs den i smör, strö över 2 tsk mjöl och häll över 150 ml grönsaksbuljong och 100 ml grädde och låt sjuda ca 10 minuter. Blanda 1 msk senap (inte söt) och dill i gurkstuvningen.
Droppa ca 2 msk citronsaft över fiskfiléerna, krydda med salt och peppar. Blanda 2 ägg med 3 msk mjölk, salt och peppar. Hacka persilja och blanda med 100 g ströbröd. Vänd fisken först i mjöl, sedan i äggblandningen och därefter i ströbrödsblandningen och stek genast i olja ca 2 - 3 minuter på varje sida. Morötterna har jag rundskurit och tillrett à la Vichy. Då fräser man en hackad lök i smör och tillsätter 1 krm salt, 1 krm socker, 3 morötter i mindre bitar och låter fräsa med ett tag. Sedan häller man på 200 g mineralvatten och sjuder morötterna i detta tills de blir lagom mjuka.
Potatiskrämen är gjord på 6 kokta och mosade potatisar, blandade med 200 ml grönsaksbuljong och 200 g olivolja och mixade. Kryddning: salt och peppar. Fast det verkar vara för mycket vätska tycker jag. Fast smaken var helt okej.
Äppleknödlar med blodkorv. På bilden utan blodkorv. Karamellisera 1 msk socker, lägg i 2 tärnade äpplen, som blandats med 1 msk citronsaft. Häll på 70 ml sött vin och sjud ca 8 - 10 minuter under omrörning. Blanda i 1 msk torkad oregano. Koka 1 kg potatis med skal, skala och mosa den, blanda med muskotblomma, salt och peppar, samt 80 g potatismjöl och 2 äggulor. Forma 12 bollar, gör en grop i varje boll och lägg i litet äpplekompott. Sjud försiktigt drygt 10 minuter. De kokar lätt sönder om de ligger i för länge.
Såser: Fräs 50 g smör med kanel. Fräs 50 g smör med 2 msk skorpmjöl som smaksätts med salt, peppar och muskotblomma. Servera såserna till knödlarna och stekt blodkorv (blodpudding).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar