tisdag 27 november 2012

Blandade maträtter



Saure Zipfel heter den här maträtten, kan möjligtvis översättas med sura snoppar (?). Då behöver man tysk bratwurst (inte av den helt råa typen, utan den här mera vita korven) i lagom mängd. Fast först kokar man 4 lökar i ringar, 2 lagerblad, 1 nejlika, 5 pepparkorn, 5 enbär och 1/2 l veteöl ca 20 minuter. Därefter får korvarna dra i lagen ca 15 minuter och serveras med bröd och veteöl.


Fürst Pückler-efterrätt: Fürst Pückler var en kändis på sin tid och fick en trefärgad glass uppkallad efter sig. Den här kvarg-rätten är väl inspirerad av glassen. Den är mycket lättgjord (förutom att man lätt kladdar ner glaset när man fyller det) och god. I receptet stod det att det skulle vara mager kesella, men jag tog en gräddigare variant. 500 g kesella blandas med socker och vaniljsocker efter smak och delas i 3 delar. Den ena delen smaksätts med fröna ur en vaniljstång, den andra med 200 g jordgubbar (här: smultron) och den tredje med 1 msk kakao. Så skiktar man kvargen i glas och dekorerar med chokladrasp och jordgubbar.


Fisk med potatiskräm, morötter, gurka och brysselkål. Det skulle vara kabeljo, men jag hade sej hemma. Först förbereds gurkan (2 för 4 portioner). Skala den, halvera den, skrapa ur kärnorna och skär den i skivor. Fräs den i smör, strö över 2 tsk mjöl och häll över 150 ml grönsaksbuljong och 100 ml grädde och låt sjuda ca 10 minuter. Blanda 1 msk senap (inte söt) och dill i gurkstuvningen. 

Droppa ca 2 msk citronsaft över fiskfiléerna, krydda med salt och peppar. Blanda 2 ägg med 3 msk mjölk, salt och peppar. Hacka persilja och blanda med 100 g ströbröd. Vänd fisken först i mjöl, sedan i äggblandningen och därefter i ströbrödsblandningen och stek genast i olja ca 2 - 3 minuter på varje sida. Morötterna har jag rundskurit och tillrett à la Vichy. Då fräser man en hackad lök i smör och tillsätter 1 krm salt, 1 krm socker, 3 morötter i mindre bitar och låter fräsa med ett tag. Sedan häller man på 200 g mineralvatten och sjuder morötterna i detta tills de blir lagom mjuka.

Potatiskrämen är gjord på 6 kokta och mosade potatisar, blandade med 200 ml grönsaksbuljong och 200 g olivolja och mixade. Kryddning: salt och peppar. Fast det verkar vara för mycket vätska tycker jag. Fast smaken var helt okej.


Äppleknödlar med blodkorv. På bilden utan blodkorv. Karamellisera 1 msk socker, lägg i 2 tärnade äpplen, som blandats med 1 msk citronsaft. Häll på 70 ml sött vin och sjud ca 8 - 10 minuter under omrörning. Blanda i 1 msk torkad oregano. Koka 1 kg potatis med skal, skala och mosa den, blanda med muskotblomma, salt och peppar, samt 80 g potatismjöl och 2 äggulor. Forma 12 bollar, gör en grop i varje boll och lägg i litet äpplekompott. Sjud försiktigt drygt 10 minuter. De kokar lätt sönder om de ligger i för länge.
Såser: Fräs 50 g smör med kanel. Fräs 50 g smör med 2 msk skorpmjöl som smaksätts med salt, peppar och muskotblomma. Servera såserna till knödlarna och stekt blodkorv (blodpudding).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar