tisdag 20 november 2012

Kålrotssoppa i brödskålar


Kålrotssoppan är lättgjord på 500 g kålrot, 2 morötter och 1 lök som skärs i mindre bitar och fräses i smör och spädes med 1,5 l köttbuljong och kokas ca 20 minuter innan den mixas (obs! den här soppan blir rätt så tunn - men den har ju rätt så mycket smak, så mängden buljong kanske är rätt ändå - jag funderar på att reda den med vetemjöl nästa gång). Sedan serveras den med en klick creme fraiche, några stekta skinktärningar och litet gräslök. De här stjärnorna är kålrotsbitar glaserade i smör och socker, men de är väl litet överkurs.


Bullarna jag skrev om i förra inlägget skär man locket av och gröper ur. Det ska vara minst 5 mm tjock vägg, men då man trycker till väggarna, kan man nog låta den vara ca 1 cm från första början. I första satsen bullar fanns det sprickor som blev ännu tydligare efter urgröpningen, men jag "lagade" dem med litet urkråm, och faktiskt läckte bullarna inte. Sedan stoppar man in de urgröpta bullarna i 240 grader igen och gräddar dem 5 minuter till. Om de är djupfrysta, står det i receptet att de ska tina först 20 minuter i rumstemperatur, sedan 20 minuter i 150 grader och först därefter ska de gröpas ur och gräddas 5 minuter i 240 grader.


Så här såg det ut med soppa i (1 dl) och dekoration, även med stjärnan.


Med lock. Håller kanske värmen bättre då? Knoppen på locket sjönk in och försvann tyvärr under jäsning och gräddning.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar