måndag 22 april 2013

Italiensk söndagsmiddag



Husmanskost från Rom respektive Lombardiet.

Sätt ugnen på 200 grader.
1 lammstek på ca 1,5 kg torkas av och läggs med den feta sidan uppåt i en ugnsfast form.
2 koppar ströbröd, 2 krossade vitlöksklyftor, 3 msk hackad persilja, 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar blandas med 10 msk olivolja eller så mycket det behövs för att få en smidig deg (man kan använda litet neutral olja om olivoljan inte räcker)
Klä in lammsteken med geggan och stek den ca en och en halv timme. Ös ibland med skyn.

För majskakorna (3 - 4 portioner) gör man en polenta på 375 ml mjölk, 1/2 tsk salt och 100 majsmjöl. Mjölken kokas upp med saltet och mjölet strilas i. Sedan ska polentan kokas 30 minuter under omrörning på mycket låg värme. Det bästa är att stänga av plattan och bara sätta på ettan i mellanåt när plattan börjar kallna. Sedan brer man ut den i en vattensköljd form ca 1 cm tjockt. När den har svalnat skär man jämnstora bitar och dessutom lika stora bitar (1/2 cm tjocka) bergsost typ gruyère som man lägger emellan två majskakor. Dessa fyllda kakor vänds i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd och steks tills de har fått fin färg.

Serveras med lammsteken.

Lättgjord och god rätt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar