Rabarberkompott med hallonmaräng
För 6 - 8 portioner, beroende på antalet formar man har. Det här blev 6 stora portioner.
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda i en ugnsfast form:
600 g rabarber, skuren i 1 - 2 cm stora bitar
100 g hallon
70 g socker
100 ml lönnsirap
1 vaniljstång, både det urskrapade och hylsan
1 kanelstång
2 stjärnanisar
skalet från 1/2 citron
1 krm salt
75 ml vatten
Låt smälta 30 minuter i ugnen. Sila av saften i en skål. Ta bort kryddorna. Blanda
1 msk stärkelse med 2 msk vatten och rör ner i kompottsaften och låt den koka upp och bli tjock. Passera den eventuellt och blanda den med frukten igen. Fördela kompotten i portionsformar eller bred ut den i en större form.
För marängen:
Mixa 200 g hallon, 2 msk vatten och 1 msk socker och passera såsen.
Vispa 4 äggvitor och 1 krm salt till hårt skum och låt 180 g socker strila i. Vänd i hallonsåsen. Bred marängen över kompotten och gör eventuellt mönster i den med baksidan av en sked. Grädda efterrätten 20 - 25 minuter. Serveras varm eller kall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar