Först friterad lök (hemmagjord) och chips med gräslöksdip (hemmagjord), samt en liten slurk Desperado som apéro.
Sedan tournerad slottspotatis (tilltäljd klyftpotatis) med Westernsallad, böndip och pepparsteak. Inga hel- eller halvfabrikat här inte.
Salladsdressingen:
4 msk majonnäs
saften av 1 citron
salt, peppar, 2 - 3 tsk socker
2 - 3 tsk riven parmesan
Och till sist en amerikansk äpplepaj, som var mycket läcker!
Pajdeg:
250 g mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker
1 krm salt
150 g kallt smör i små kuber
2 äggulor
3 - 4 kallt vatten
Blanda och låt stå kallt minst två timmar.
Fyllning:
5 - 6 syrliga äpplen, ca 800 g
(Vi tog en liten påse förkokta kvittenklyftor och två mellanstora röda äpplen. Det var nog inte 800 g.)
Saften av 1/2 citron
2 msk smör
150 g socker (vi tog 140 g)
1 msk äkta vaniljsocker
1 tsk kanel
1 krm muskot
Dessutom litet hackade hasselnötter som fanns kvar sedan sist.
Äpplena skalas, kärnhuset tas bort, äpplena skärs i klyftor och sedan i tunna skivor och blandas med citronsaften. Smält smör i en stekpanna, tillsätt sockret och låt det karamelliseras, tillsätt äpplena och kryddorna (och nötterna) och fräs några minuter. Låt frukten svalna.
Kavla ut 2/3 av degen och lägg i en form. Lägg äpplena på bottnen. Kavla ut ett lock, gör en "skorsten" och kläm fast deglocket med degen på kanten. Pensla med ägg (och mjölk).
Grädda 35 minuter i 180 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar