onsdag 3 april 2013

Kocklärlingens American Food



Först friterad lök (hemmagjord) och chips med gräslöksdip (hemmagjord), samt en liten slurk Desperado som apéro.


Sedan tournerad slottspotatis (tilltäljd klyftpotatis) med Westernsallad, böndip och pepparsteak. Inga hel- eller halvfabrikat här inte.

Salladsdressingen:
4 msk majonnäs
saften av 1 citron
salt, peppar, 2 - 3 tsk socker
2 - 3 tsk riven parmesan


Och till sist en amerikansk äpplepaj, som var mycket läcker!

Pajdeg:
250 g mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker
1 krm salt
150 g kallt smör i små kuber
2 äggulor
3 - 4 kallt vatten

Blanda och låt stå kallt minst två timmar.

Fyllning:
5 - 6 syrliga äpplen, ca 800 g
(Vi tog en liten påse förkokta kvittenklyftor och två mellanstora röda äpplen. Det var nog inte 800 g.)
Saften av 1/2 citron
2 msk smör
150 g socker (vi tog 140 g)
1 msk äkta vaniljsocker
1 tsk kanel
1 krm muskot
Dessutom litet hackade hasselnötter som fanns kvar sedan sist.

Äpplena skalas, kärnhuset tas bort, äpplena skärs i klyftor och sedan i tunna skivor och blandas med citronsaften. Smält smör i en stekpanna, tillsätt sockret och låt det karamelliseras, tillsätt äpplena och kryddorna (och nötterna) och fräs några minuter. Låt frukten svalna.

Kavla ut 2/3 av degen och lägg i en form. Lägg äpplena på bottnen. Kavla ut ett lock, gör en "skorsten" och kläm fast deglocket med degen på kanten. Pensla med ägg (och mjölk).

Grädda 35 minuter i 180 grader.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar